novaborba.rs
Друштво Србија

Нови предмет за већу безбедност ученика

Безбедност деце један је од приоритета МУП-а Србије. Од ове школске године ученици четврог и шестог разреда моћи ће путем новог предмета да се упознају са опасностима које вребају у саобраћају, али и на интернету, рекао је за РТС директор полиције Владимир Ребић.

Једном месечно ученици четвртог и шестог разреда основних школа у Србији моћи ће да уче о својој безбедности и опасностима у саобраћају, како да се заштите од вршњачког насиља, дроге, алкохола, технолошких опасности, трговине људима, ванредних ситуација – пожара и поплава, најавио је гостујући у Дневнику РТС-а директор полиције Владимир Ребић. Један од кључних приоритета МУП-а Србије је безбедност деце и младих и у том смислу министартво је и ранијих година предузимало низ превентивних мера а сада се отишло и корак даље.

,,На иницијативу министра Стефановића у јуну је потписан протокол о сарадњи са Министарством просвете који омогућава покретање овог пројекта. Од 1. септембра ћемо једном месечно на часу разредног старешине у осам наставних јединица покушати да променимо свест деце о безбедности у саобраћају, постојању полиције у локалним заједницама и о свим врстама насиља и злоупотребама на интернету са којим се деца могу сусретати. Три наставне јединице биће посвећене и теми трговине људима“, рекао је Ребић за РТС. Ова предавања ће изводити полицијски службеници који имају огромно искуство, али и пензионисани службеници. Реч је о 1.300 полицијских службеника који су спремни да од 1. септембра ђацима држе ове теме.

Традиционално, сваког септембра, се спроводи и едукација најмлађих ученика да да им се објасне основни принципи кретања улицом од школе до куће. Одржана су предавања и матурантима уочи матурских вечери о опасностима од употреба дрога и прекомерног конзумирања алкохола. Већ дуги низ година полиција проверава и аутобусе и возаче који превозе децу на екскурзије и рекреативне наставе.

Безбедност у саобраћају је стална тема, а резултати различитих акција које су спровођене, као и појачана контрола на путевима, довели су до смањеног броја погинулих на путевима.

„Уколико се смањи брзина а повећа број путника који користе појасеве значајно се смањује број несрећа са смртним исходом. Сваке године се смањи број жртава на српским путевима за пет до десет одсто и ми се полако приближавамо евроспком просеку“, рекао је директор полиције.

Примена закона о спречавању насиља  од 1. јуна ове године резултирала је са 5.000 хитних мера, а током јуна њих 200 који су прекршили меру послати су у затвор.

,,Чињеница је да је овај закон одмах дао резултате и због добре медијске кампање. Међутим, у 87 случајева насилници нису испоштовали изречене мере због чега је уследило вођење прекршајног поступка као и изрицање казне затвора до 60 дана. То ће превентивно деловати на саме починиоце насиља, али и на све друге  уз поруку да насиље није дозвољено и да оно што се дешава у четири зида није ничија приватна ствар него је то ствар друштва“, рекао је Ребић.

Жртве су се охрабриле да пријаве насиље што показује да грађани више верују полицији и правосудним органима. То је пут којим као друштво морано ићи, рекао је за РТС директор полиције Владимир Ребић.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Бугари одбили да пуцају у Русе и понизили НАТО (ВИДЕО)

(ВИДЕО/УЖИВО) СОКОЛОВИ, СТРИЖИ И БЕРКУТ праве невиђени спектакл НА НЕБУ ИЗНАД РУСИЈЕ!

,,Марш за мир“ на улицама Барселоне

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri