Pixabay
Друштво Србија

НОВИ ПРАВИЛНИК ДОЗВОЉАВА ЛОШИЈИ КВАЛИТЕТ ЧЕСМОВАЧЕ: Јавност у страху, људи се питају да ли ћемо од сада пити воду пуну амонијака, хлорида и натријума?

Да ли ћемо због драстичног повећања дозвољених концентрација неорганских материја у води за пиће, добити хигијенски лошију чесмовачу, као што тврде критичари нових прописа, од којих неки чак шире панику да ће таква вода да нас "трује"? Или су измене о квалитету воде само административне, без негативних последица по здравље, донете, како наводе у Министарству здравља, у складу са препорукама Светске здравствене организације (СЗО) и ЕУ?

(ВИДЕО) ЈЕДНА РУКА НА ВОЛАНУ, ДРУГА НА ТЕЛЕФОНУ: Путници снимили бахатог возача

Према измењеном Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће, које су ступиле на снагу 18. априла, максимална допуштена концентрација амонијака је пет пута већа него раније – 0,5 уместо досадашњих 0,1. Дозвољено присуство бора повећано је три пута, са 0,3 на 1. Толеранција на хлориде и натријум подигнута је за око 25 одсто: за хлориде са 200 на 250, а за натријум са 150 на 200.

Званично образложење за измену правила јесте да је наш пропис, донет 1998. године, иако је и тад у неким деловима по оцени званичника „био престрог“, у међувремену – застарео.

УХАПШЕН ПУЦАЧ ИЗ ВАЗДУШНЕ ПУШКЕ У НОВОМ САДУ: Деветнаестогодишњак пуцао из стана и лакше повредио четворо грађана

– Претходни Правилник о хигијенској исправности воде за пиће одговарао је тадашњим захтевима, потребама и сазнањима у области квалитета пијаће воде – кажу у Министарству здравља.

– У међувремену је СЗО битно променила дефиницију плана за безбедну воду за пиће, а у складу са тим су и многе земље измениле правне регулативе. У процесу приступања ЕУ и усклађивању прописа у области воде за пиће, Радна група Министарства здравља је ускладила норме за параметре лабораторијског испитивања. Они су данас идентични онима који су прописани у Европи.

УЖАСАВАЈУЋЕ ВЕСТИ СА КОСОВА Албанци изгласали резолуцију – Удар на Србију! Више нема назад!

За заговорнике новог решења аргумент је и то да се у нашој чесмовачи спорне материје у највећем броју случајева налазе у концентрацијама знатно нижим од досад дозвољених и да ће у пракси тако бити и убудуће.

Мишљења стручњака, међутим, подељена су и искључива.

– Изменама Правилника о хигијенској исправности воде за пиће добијамо пад у односу на важећи. Иза тога стоји принцип исплативости прераде воде, који прави компромис између здравствене безбедности и цене пречишћавања. Тај принцип је доминантан у Северној Америци и ЕУ, чије државе имају највећи утицај на Препоруке за квалитет воде СЗО – каже Слободан Грашић, шеф микробиолошке лабораторије у Фабрици воде Мајдево.

ПРОМОТЕРКА ИЗ МАРКЕТА ОТКРИЛА ИСТИНУ Било ме је срамота, људима сам шапутала да иду од мене, једној сам хтела рећи – „жено не ради то, трујеш децу“, а нисам смела да ПИСНЕМ!

Како тврди, повећање дозвољене мутноће са једне НТУ јединице на две – опасно је играње са здрављем становништва:

– Дезинфицијенси у води за пиће (хлор, хлор-диоксид и хлорамини) апсолутно су ефикасни ако је мутноћа воде до 0,1 НТУ. Овај лимит осигурава релативну безбедност од 90 до 50 одсто, зависно од природе честица. Простије, што је више честица у води, већа је могућност да микроорганизми, који су прошли кроз процес прераде воде или накнадно ту доспели, нађу заклон и тако избегну дејство средстава за пречишћавање. То посебно важи за вирусе.

(ВИДЕО) ОБЛАК ПРАШИНЕ ВИСОК 1,5 КИЛОМЕТАРА Еруптирао вулкан Попокатепетл, угрожено 20 НАСЕЉА

Др Ивана Ристановић Поњавић, шеф одсека за воде у Заводу за јавно здравље Београда, сматра да је престрого нормирати дозвољену концентрацију амонијака у води за пиће на 0,1, као што је било досад, „јер је он природно присутан у води и нема негативног утицаја на здравље“. Амонијак може да буде и биолошког порекла и није обавезно везан за фекална загађења.

ПАЛИ ПОЛИЦАЈЦИ У УБУ! Фалсификовао новац, па пробао све да заташка, колега му ЧУВАО СТРАЖУ!

Нови правилник предложио је професор Природно-математичког факултета у Новом Саду Божо Далмација са колегама, јер су, како каже, „домаћи стандарди били превише строги у односу на СЗО и ЕУ“. Проф. Далмација указао је и да ће то смањити цену изградње постројења за припрему воде за пиће и цену њиховог коришћења.

ЈЕДАН ОД ДРЖАВНИХ СИМБОЛА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У БЕОГРАДСКОМ ВОЈНОМ МУЗЕЈУ! Застава победе добила посебно место!

РАЗБИЈЕНА МРЕЖА САЈБЕР КРИМИНАЛА! Широм европе отуђено око 100 милиона долара, преко 41.000 жртава!

ПРОДАО САМ СЕСТРУ ЈЕВРЕЈКИ ЗА ПАР ЖУТИХ ЦИПЕЛА: Миша Јанкетић никад себи није опростио што су му на ПРЕВАРУ одвели сестрицу, а речи покојне МАЈКЕ су му ОДЗВАЊАЛЕ целог живота

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

„ОВО ЈЕ АЛБАНИЈА, НЕ ПРИЗНАЈЕМО ВАШ СУД!“ – Терористи из Куманова прете Македонцима!

АМЕРИКАНЦИ УПАЛИ У АМБАСАДУ ВЕНЕЦУЕЛЕ У ВАШИНГТОНУ!

ОВО ЈЕ ЛИСТА БОГАТАША КОЈИ МИЛИОНИМА ПЛАЋАЈУ НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА! Двојицу одлично знате, а трећи је био спонзор Билу и Хилари Клинтон!

НОВИ УДАР НА СРПСКУ – Британци смењују Додика!

ЗЛОУПОТРЕБЉЕНО ПРЕДАВАЊЕ КОМПАНИЈЕ САТУРН: Тајни подаци о руским сателитима доступни на Интернету!

Извор: Kurir/Vecernje Novosti

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun