Европа

НОВИ ПЛАН БЕРЛИНА: „Брегзит“ као модел будућих односа ЕУ са Турском и Украјином

Немачки министар дипломатије, Зигмар Габријел, изашао је у јавност са предлогом да се Брисел приликом дефинисања будућих односа са државама које нису чланице Уније послужи тзв. "паметног споразума" односно најављеног уговора о брегзиту.

КАКО ЈЕ СТВАРНО ИЗГЛЕДАО ЖИВОТ У ЈАТАГАН МАЛИ: Ово је исповест Београђанина који се родио и живео у овој озлоглашеној четврти!

Он је истакао да би управо решења из будућег договора између Лондона и Брисела која регулишу међусобне односе ЕУ и Велике Британије након њеног изласка из Уније могла да послуже као одржив модел за даљу сарадњу са државама које (још) нису чланице европске породице народа.

ИСПЛИВАО ДОГАЂАЈ СА ТАРЕ О КОЈЕМ СЕ ЋУТАЛО ЈОШ ОД ДЕВЕДЕСЕТИХ: Кнеле је ове фудбалере натерао да обучени пливају у базену!

„Од договора који би био резултат успешних преговора о последицама брегзита многе државе које данас нису део ЕУ имале би вишеструку корист“, сматра Габријел и као такве државе наводи пре свега Турску и Украјину које се за сада налазе у својеврсној слепој улици када су у питању европске интеграције. Он је истакао да у блиској будућности ниједну од поменуте две земље не види као пуноправне чланице Уније због чега је и неопходно тражити другачије форме тешње сарадње.

Како наводи немачки шеф иностраних послова Анкара се упркос постојању царинске уније са Бриселом већ дуги низ година налази у чекаоници за ЕУ, а њена перспектива чланства све је неизвеснија због чега је неопходно турским грађанима понудити алтернативу. Он је поручио да би односи на релацији Брисел-Анкара могли да крену узлазном путањом уколико би дошло до опипљивих и конкретних промена у самој Турској. Немачка је у више наврата упозоравала на низак степен заштите људских права у Турској и посебно критиковала Ердоганов режим због неоснованог хапшења неколико немачко-турских држављана. „Упркос одлуци турских власти да неке од њих на крају ипак ослободе у притвору се и даље налази новинар Дениз Јуцел чија даља судбина је кључна за будући однос Анкаре и Берлина.“, нагласио је Габријел.

НОЖЕМ ИЗБО ДЕВОЈКУ У ВОЈНОЈ ГИМНАЗИЈИ: Били у љубавној вези, ученица хитно пребачена на ВМА!

Немачка штампа подсећа да је у септембру ове године ступио на снагу Споразум о придруживању са Украјином који предвиђа оснаживање политичких контаката између Кијева и Брисела, јачање економске сарадње и промоцију заједничких европских вредности. Непосредно пре тога ЕУ укинула је и визе за грађане Украјине што је према наводима немачких медија јасан знак да Брисел жели да сачува блиске односе са овом источноевропском државом и подстакне њено јаче ангажовање на пољу приближавања ЕУ. Власти у Кијеву су већ изразиле намеру да до 2020. године поднесу званичан захтев за чланство у Унији.

ШОК ОБРТ У СЛУЧАЈУ ОДУЗИМАЊА ДЕТЕТА МИЛИ АЛЕЧКОВИЋ! Дете је имало шугу, било запуштено, забрањивали су контакт са породицом?!

Друга фаза преговора између Брисела и Лондона

У међувремену дијалог ЕУ и Велике Британије улази у другу фазу која обухвата преговоре о прелазном периоду и о новом партнерском споразуму. Док је почетак прелазног периода предвиђен за прве дане јануара поменути партнерски споразум требао би да ступи на снагу на пролеће следеће године. Подсећамо да ће Велика Британија званично напустити ЕУ 29. марта 2019. године.

Резултат овомесечних преговора Брисела и Лондона били су договори о финансијском поравнању, о правима држављана – како британских који живе на територији држава ЕУ тако и држављана ЕУ који живе на територији Велике Британије – као и о питању границе на ирском острву.

СВИ ЗЛОЧИНИ КРВАВЕ АЗРЕ: Овако је мучила и клала Србе – палила их је, клала, кидала им полне органе и уши, урезивала крстове и слова „С“

Предлог Зигмара Габријела несумњиво ће имати импликације на даљи европски пут свих земаља које још нису постале чланице ЕУ. Путем њега Немачка као најважнија држава чланица Уније шаље јасан сигнал и Београду, поручујући нашој држави да је њена перспектива учлањења у ЕУ још увек неизвесна. Речи немачког шефа дипломатије могу да се разумеју као знак да од нових проширења ЕУ неће бити ништа и да је потребно тражити нове моделе сарадње са државама које ће остати изван ЕУ. У том погледу се поставља питање колико су заправо уступци које Србија прави на свом европском путу уопште оправдани и утемељени када се и њено чланство у ЕУ очигледно налази под знаком питања?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПАЈТИЋ ПРОДАО ДС! Позива људе да гласају за Ђиласа, уместо за Шутановца!

УХАПШЕН МИЋА ЧЕТНИК! Крио се од јануара 2014, сумња се да је јутрос убио Дејана Стевића у Косовској Митровици!

СТРЕЉАЧКИ ВОД ДРУГОСРБИЈАНСКЕ ЕЛИТЕ: Нишане митрополита Амфилохија, а гађају Космет

Извор: Говори Србија

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
28°
Sat