wikipedia.org
Друштво Србија

Нови начелник Генералштаба први пут одговара на кључна питања за Војску Србије

Нови начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић каже да на тој дужности намерава пре свега да настави опремање, ревитализацију и модернизацију Војске, као и да је његов циљ војска која обезбеђује да држава може да се посвети економији.

„Желим да сваки сегмент система има капацитет да задатке реализује потпуно и правовремено. Ипак, људи ће бити приоритет, и то у свим категоријама — од официра, преко подофицира, до војника“, рекао је Мојсиловић за часопис „Одбрана“, у првом интервјуу од постављења на место начелника Генералштаба.

ТРАГИЧНА СМРТ СОЊЕ САВИЋ: Умрла је од предозирања хероином у стану без намештаја, а ево због чега се никада није удала

Како каже, жели модернизовану и професионалну војску, и то „професионалну у односу, а можда комбиновану у попуни“.

„Војску која обезбеђује да ова држава може да се посвети економији, али и свим оним социјалним и друштвеним питањима која нас чине бољим и јачим“, додао је.

СРБИ У ПАНИЦИ! Суља прави државу Санџак након избора! Недеља је дан одлуке!

Када је реч о евентуалном враћању редовног служења војног рока, каже да се зна ко доноси одлуку о томе, а да је лично подржава.

Додаје да су одлуке о суспензији војног рока биле директно везане за временски период када су околности и опредељење Србије били потпуно другачији, а да данашње околности захтевају промене, преноси Танјуг.

(ФОТО) УПОЗОРЕЊЕ УЧИТЕЉИЦЕ ИЗ СУБОТИЦЕ УЗНЕМИРИЛО СРБИЈУ, СВИ ШЕРУЈУ ЊЕНЕ РЕЧИ: Мистериозни бели комби вреба ђаке испред школе! Ево шта се догодило у четвртак

„Није реч о томе да ли Војска Србије треба да образује и васпитава омладину. То није примарно. Важна је способност грађана Србије да бране своју отаџбину. Зна се ко може да донесе одлуку о томе. Мој лични став је — за. Генералштаб детаљно анализира све аспекте тог питања и државно руководство ће имати потребне параметре за доношење одлуке — колико то кошта, шта би обухватило, колико би трајало“, наводи начелник Генералштаба.

Охрабрује га, каже, посвећеност државног врха да се опремљеност Војске доведе на одређен ниво, јер неутралност Србије захтева управо такав однос.

Како каже, позиција Србије је таква да неутралност може да се одржи, али да на њој треба радити, и то јачањем капацитета државе, чији је један од елемената и Војска Србије, као њена оружана сила.

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Босна штити исламисте!

Примећује да подизање способности ловачке авијације иде добром динамиком, што се одражава и на јединице Копнене војске, као и да у модернизацији хеликоптерских снага имамо и источну и западну компоненту — „Ербасове“ Х-145, односно Ми-17 и Ми-35.

Наводи да се очекује испорука 30 руских тенкова модернизоване верзије Т-72 и 30 модернизованих БРДМ-2.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Отац и син убили комшију због смећа на улици, СУПРУГА И БРАТ УБИЈЕНОГ СНИМАЛИ ТЕЛЕФОНОМ!

„Ту је и наша одбрамбена индустрија — у завршним смо фазама одређених испитивања, па мислим да ћемо се у скорије време и отуда ојачати новим средствима цевне артиљерије, оклопних, али и неборбених возила, а све зарад покретљивости и подизања способности армије за копнени маневар“, рекао је Мојсиловић.

Подсећа да је претходних година Војска Србије интензивно радила на оспособљавању команди и јединица за хитно реаговање у све три додељене мисије и да је тежиште у обуци било на оспособљавању команди и јединица које улазе у састав Снага за реаговање.

Салвини: Десница је истински бранилац европских вредности

У наредном периоду, тежиште ће, најављује, бити на унапређењу обучености професионалног и дела резервног састава Главних одбрамбених снага, а планирана је и изградња полигона за борбу у урбаној средини у Ковину, који ће бити намењен за обуку свих јединица Војске.

„Предвиђена је изградња нових и доградња постојећих тактичких стаза за индивидуалну обуку војника и колективну обуку јединица до нивоа вода, од 2018. до 2021. године. Стрелишта ћемо опремити новим комплетима опреме са радио-управљањем за гађање из стрељачког наоружања, за вучу мета, као и за подизање тешких мета“, навео је Мојсиловић.

ШОК! СРПСКА ПОЛИЦИЈА У АКЦИЈИ: Зауставили аутомобил београдских регистрација, а онда на задњем седишту отворили кутију од слаткиша и ЗАНЕМЕЛИ!

Додао је и да су припадници Војске Србије веома цењени у свим мултинационалним операцијама и важе за војнике од поверења, којима се често додељују најсложенији задаци, у најосетљивијим деловима кризних региона.

„Тренутно ван граница земље имамо 278 припадника. Верујем да ће нових мисија бити, али о томе ћемо доносити одлуке у складу са интересима наше државе и Војске“, рекао је Мојсиловић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) РАДИКАЛСКО ПЛАВО: Погледајте како изгледа Шешељева кућа у Хртковцима

ДОДИК: Захвалност Лаврову на изнесеним политичким ставовима

СРБИ УГАСИМО РИЈАЛИТИ! ОГЛАСИЛА СЕ И МИЛЕНА ДРАВИЋ: Ријалити је недопустив! То је катастрофа коју треба забранити

ГЛУМАЦ ИЗ „ТИТО И ЈА“ ОДГОВОРИО НА ПИТАЊЕ ДА ЛИ ЈЕ КОСОВО ИЗГУБЉЕНО?!

МУСЛИМАНСКИ ЗЛОЧИНЦИ ИЗ ПОКРЕТА „ПРАВДА ЗА ДАВИДА“ ПРЕТЕ НОВИНАРИМА РТРС

Спутњик

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Wed
26°
Thu
27°
Fri
28°
Sat