mod.gov.rs
Uncategorized

Нови комад тешке технике за Војску Србије!

После 35 година Војска Србије добила модернизован „вучни воз”, који је направио тим стручњака „Србоаута” у сарадњи с Војнотехничким институтом из Жаркова

Председник Србије и главнокомандујући Војске Србије Александар Вучић најавио је даље јачање и модернизацију Војске кроз куповину нових шест транспортних хеликоптера Ми-17 из Русије, нових шест авиона МиГ-29 и модернизованог ракетног система ПВО С-300 из Белорусије, али и кроз реструктурирање јединица копнене војске.

Дакле, Војска Србије ће захваљујући новим транспортним хеликоптерима Ми-17 имати јачи и бољи вертикални маневар, што је у условима модерних сукоба врло важно. Међутим, Војска Србије не запоставља ни копнени маневар, односно модернизацију копнене технике за подршку копненом маневру, модернизацију изведену у српским фабрикама.

Наиме, негде почетком осамдесетих година прошлог века домаћа војна индустрија произвела је „вучни воз” за превоз тенкова и друге тешке технике. У то време само је пет земаља у Европи имало „вучне возове” домаће производње. У жељи да смањимо зависност од увоза „вучних возова” из Совјетског Савеза, а ЈНА је имала совјетске моделе, ми смо развили домаћи „вучни воз”, што је тада била техничка сензација. Камион „фап 2832”, с полуприколицом носивости 45 тона, први пут је јавно приказан на паради поводом Дана победе 9. маја 1985. Било је предвиђено да тај камион буде и носилац вишецевног ракетног система „оркан”, логистичког возила за тај систем, као и за артиљеријски систем Нора-Б. Распад СФРЈ спречио је већу серијску производњу камиона „фап 2832” и у верзији „вучног воза”.

mod.gov.rs

Године су пролазиле, совјетски „вучни возови” за превоз тенкова и тешке технике полако су старили и остајали без резервних делова, чиме се аутоматски смањивала и мобилност копнене војске. Зато је у иностранству хитно набављено неколико камиона „ман” са полуприколицама за превоз тенкова, али је остала „празнина” у возилима за превоз технике до 30 тона.

Ипак, војска је посегнула за „унутрашњим резервама” и решење је пронађено у компанији „Србоауто” из Остружнице крај Београда. Та компанија три брата и једне сестре Томић, фирма која запошљава више од 200 радника у халама од 20.000 квадратних метара, има и највеће ремонтне капацитете за специјална војна и возила МУП-а, у Србији. Поседује све војне сертификате за сваки процес производње и ремонта војних возила точкаша. У сарадњи с Војнотехничким институтом из Жаркова, који је труст мозгова наше врхунске војне технике и технологије, тим стручњака из „Србоаута” одлучио је да од старог направи ново. У старим хангарима и на ливадама касарни пронађене су, у трави и корову, челичне полуприколице типа „горица”, старе 45 година, носивости до 30 тона терета.

Две су пронађене у Смедеревској Паланци и свих седам приколица затим је довучено у хале компаније „Србоауто”. Тамо су потпуно обновљене: пескиране су, стављена им је потпуно нова електрична, ваздушна и светлосна инсталација, нове подесиве предње стопе по висини, задње помоћне стопе, нове навозне дводелне рампе, витло за навлачење терета измештено је са задњег на предњи део шасије, камион „фап 2026”, који је погонски део новог „вучног воза” с полуприколицом НПП-30Т, има сада скраћену шасију за 735 мм.

Иначе, камиони „фап 2026” су из времена СФРЈ, али су им сада сви ресурси, посебно мотори, продужени за следећих 25 година. У складу са законом, нови „вучни воз” има полупречник окретања од само 22 метра, што је важно с обзиром на наше путеве и цивилни саобраћај. С новим „вучним возом”, а свих седам је пре неки дан испоручено јединицама, наша копнена војска добија повећану мобилност, посебно механизоване јединице и инжењерија. Министарство обране је показало како се штеди, док је компанија „Србоауто” доказала како и приватне, породичне фирме могу успешно да раде у систему војне индустрије.

Повратак моралне наставе

Председник Вучић је навео лоше примере у организацији јединица копнене војске, по којима смо пре десетак година применили неке западне моделе, а што сам на овим страницама одавно критиковао јер смо копирали модел британског оклопног батаљона с 32 тенка. Он је споменуо и генерала Мура, који је у време ДОС-а био саветник у Генералштабу, а најавио је и враћање моралног васпитања у војску, не у смислу политизације, већ у контексту патриотизма. Да та морална настава постоји и у америчкој војсци, лично сам се уверио на часу „Америкен лајфа” у 82. падобранској дивизији у Форт Брегу, Северна Каролина, у пролеће 1983. године.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ердоган загрмео: Американци, ово је црвена линија за све муслимане

(ВИДЕО) МАСКЕ СУ ПАЛЕ: Остварују се Туђманове опсесије под заштитом НАТО-а

Иванић за Спутњик: Ни Бошњаци сами не знају шта хоће

Оставите коментар