Друштво Свет

НОВИ ХАШКИ ЗЛОЧИН: Генерал Младић осуђен на доживотну робију!

Нелегални Хашки трибунал за ратне злочине почињене на простору бивше СФРЈ је након петогодишњег процеса данас првостепеном пресудом осудио генерала Ратка Младића на казну доживотне робије.

У пристрасном политичком процесу против Главнокомандујућег Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, оптужени је проглашен кривим за злочине против човечности, истребљење, убиства, кршења закона и обичаја ратовања, депортације, нехумано и присилно премештање становништва, противправне нападе на цивиле и узимање талаца, али не и за геноцид који је представљао тачку 1 оптужнице.

Изрицање пресуде обележла је и дужа пауза током које је Младићу позлило, те му је мерен крвни притисак. Одбрана је због критичног стања оптуженог тражила обустављање процеса до стабилизације његовог стања што је суд одбио. Генерал Младић је због овога протестовао па га је суд избацио са изрицања пресуде.

Тиме је овај привремени суд, који је основан без сагласности Генералне скупштине УН, дао последњу реч у свом вишедеценијском ангажману на сатанизацији српске борбе за слободу и независност током деведесетих година прошлог века.

Иако ће се ова пресуда несумњиво користити за даље нападе на кредибилитет Републике Српске, генерал Ратко Младић остаће у српском народу упамћен као човек који је остварио историјски задатак стварања српске државе западно од Дрине. Младић је уочи изрицања пресуде рекао да је невин и да му ,,душу не могу узети“.

,,Знам да сам невин. Са мном могу да раде шта хоће, али ми душу не могу узети.“ – рекао је генерал.

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХАШКА СРАМОТА: Младићу позлило, судије га избациле са изрицања пресуде

Кубуровић: Без обзира на пресуду, гаранције за Младића остају

(ВИДЕО) ИНЦИДЕНТ ИСПРЕД ХАШКОГ ТРИБУНАЛА: Муслимани покушали да отму српску заставу

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat