Извор: sputnik.com
Uncategorized

Нови амерички напади на министра одбране

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот поделио је на свом твитер профилу текст "Вашингтон поста" са насловом "Српски министар одбране хвали осуђеног ратног злочинца" и написао да "месеци рада на побољшању имиџа Србије у САД могу бити подривени једном изјавом".

Наиме, приложени текст бави се говором који је министар одбране Александар Вулин одржао у суботу у Нишу, где је, између осталог, навео да је „прошло време стида“, и да „наступа време тихог поноса када Србија негује и чува успомене на све који су је бранили“.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

Вулин је тада рекао да су сви који су бранили Србију „најхрабрији међу храбрима“, мислећи и на присутног генерала у пензији Владимира Лазаревића, који је био осуђен, а затим пуштен на слободу после одслужене две трећине казне у Хашком трибуналу.

У тексту, који је објављен неколико дана након што је више прозападних невладиних организација осудило Вулинове похвалне речи српским генералима и официрима, се наводи да је Вулин „похвалио осуђеног ратног злочинца због његове улоге против интервенције НАТО-а на Косову 1999. године“.

У листу је оцењено да овакве опаске министра Вулина све више илуструју пораст пркоса и ината Србије према Западу, као и да Србија званично тражи чланство у Европској унији, али се истовремено приближава и свом дугогодишњем савезнику Русији.

„Нажалост, месеци рада на побољшању имиџа Србије у САД могу бити подривени једном изјавом“, написао је на све то амерички амбасадор на свом званичном твитер налогу. Кајл Скот је иначе огорчено реаговао и на само постављање Александра Вулина на место министра одбране.

Одговор Вулина амбасадору САД

„Србија није изазвала ратове и Србија не треба да се стиди оних који су је бранили“, каже министар Вулин у одговор на коментар амбасадора САД.

„Чуди ме да амбасадор не види могућност подривања имиџа и претњу односима у томе што је Хашки оптуженик Анте Готовина саветник у Влади Хрватске или у ослобађању Орића“, примећује Вулин.

„Лазаревић је слободан човек, а моје је право да поштујем и његову борбу и борбу мог народа. Да ли треба да хвалим бомбардовање и тражим оправдање за отцепљење КиМ? Не знам војску која би се одрекла и постидела генерала Лазаревића, а ја сигурно нећу. И као што већ недељама можемо да видимо по медијиским нападима на мене, ја сам спреман да платим цену за то“, закључио је министар Вулин.

Извор: Говори Србија, РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЗАПАД ОДГОВОРИО ТАЧИЈУ: Нисмо издали Косово, за неуспех си одговоран ти

ПОЛИЦИЈИ СЕ ЈАВИО НОВИ СВЕДОК! Тврди да је видео „чистача“ злочина НА МЕСТУ ГДЕ ЈЕ НАЂЕНО ЈЕЛЕНИНО ТЕЛО!

Почиње наплата уласка на Копаоник, погледајте ценовник

Оставите коментар

Close