Printscreen
Политика Србија

НОВА КЛОПКА ЗА СРБИЈУ: Приштина блефира око формирања ЗСО?!

Одлуку Приштине да активира рад Управљачког тима за Заједницу српских општина, Београд је дочекао са резервом, сумњајући у искреност намера косовских власти.

(ВИДЕО) АРХЕОЛОЗИ ЗАРОНИЛИ У ДРЕВНЕ ПЕЋИНЕ: Наишли су и на заборављено благо, погледајте како је изгледала ова авантура!

Иако је и Европска унија саопштила да је најављена израда статута ЗСО и да ће тај посао потрајати четири месеца, из Канцеларије за Косово и Метохију су поручили да је одлука Приштине, засад, само декларативна, уз нагласак да Београд и Срби на КиМ траже спровођење постигнутих споразума на формирању ЗСО искључиво како је договорено у Бриселу.

– Најава премијера Рамуша Харадинаја о давању мандата Управљачкој групи да изради Предлог статута ЗСО је веома добродошла – поручила је портпаролка високе представице Маја Коцијанчич. – Овај дуго чекани корак омогућује да започне примена споразума из дијалога о ЗСО, што је обавеза коју је Косово преузело у оквиру дијалога у априлу 2013. и августу 2015.

СРБИН ЗБОГ ПИЦЕ ПАО У КАМБОЏИ: Претукао газду и конобара, па им локал полио бензином и запалио?!

Прочитајте још – ХАРАДИНАЈ ОШТРО ПО ЕУ: Ако ви не можете, ми ћемо сами; Вулин: Неосуђени терориста прети миру, дијалогу и Србима на КиМ

У Приштини је, иначе, протекла два дана боравила директорка за Западни Балкан и заменица генералног директора Европске службе за спољне послове Ангелина Ејхорст и до одлуке косовских власти о покретању рада на ЗСО дошло је баш за време њене посете.

– Приштина без одлагања мора да спроведе споразум о ЗСО, који је предвиђен Бриселским споразумом. Сада ћемо позвати главне преговараче из Београда и Приштине, њихове екипе, као и Управљачки тим и техничке експерте на разговор ради конструктивног договора о начину израде статута – поручила је Ангелина Ејхорст.

АМЕРИКА СТЕЖЕ ОБРУЧ ОКО СРБИЈЕ: Тензија и оштре речи између Вучића и Палмера

Поводом најава из Приштине, из Канцеларије за КиМ подсетили су да је још пре 1.812 дана требало почети са применом споразума о ЗСО, а не на речима, „пред неки самит и да би се задовољила међународна јавност, него стварно како би се решили проблеми које грађани имају на терену“.

Поручено је такође да се у процесу израде статута ЗСО неће пристати на једнострано поништавање или мењање споразума од стране приштинског уставног суда или било ког другог привременог органа, као и да никоме не треба ЗСО која ће бити празна љуштура са надлежностима невладине организације.

НОВО ЖАРИШТЕ У ЛАТИНСКОЈ АМЕРИЦИ: Напето између Панаме и Венецуеле, амбасадори иду кућама!

– Оправдано сумњамо у искреност са којом Приштина са вишегодишњим закашњењем улази у овај процес, јер подозревамо да је реч о политичком маневру који има за циљ смањење међународног притиска, а не истинско поштовање обавеза преузетих у бриселском дијалогу – наведено је у њиховом саопштењу.

РОК ДАТ ЈОШ 2015.

ДА би се формирање ЗСО померило са мртве тачке, влада у Приштини прво је морала да аминује замену два од четири српска члана Управљачког тима. Од тог момента почиње да тече рок од четири месеца за израду Статута, који је био предвиђен договором у бриселском дијалогу још 2015. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЂУКАНОВИЋ: Палмер дошао да ИСПОРУЧИ ЗАХТЕВЕ СРБИЈИ, али је отишао незадовољан!

ВОЛЕО ЈУ ЈЕ ВИШЕ ОД 20 ГОДИНА: Певач народне музике преминуо од туге за супругом!

(ВИДЕО) МИСТЕРИОЗНА СМРТ ВРХУНСКОГ ЕПИДЕМИОЛОГА ШОКИРАЛА АМЕРИКУ: Пре него што је нестао проучавао је ову вакцину! Ево шта је рекао о њој!

ВУЛИН: Хеликоптери крајем године, са Белорусима о миговима!

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: 77 година од бомбардовања Београда у Другом светском рату!

Извор: novosti.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
25°
Sun
25°
Mon
27°
Tue
26°
Wed