vidovdan.org
Регион

НОВА ПРЕТЊА РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Последице НАТО вежбе на Мањачи осећаће се милијарду година!

Република Српска мора да искористи сва расположива средства да спречи војну вежбу НАТО-а на Мањачи са муницијом са осиромашеним уранијумом, јер би последице тога биле далекосежне, изјавио је доктор физичко-хемијских наука Марко Лалић.

МОСКВА ЖЕСТОКО ОДБРУСИЛА БРИТАНЦУ: Срби имају другачије мишљење од Џонсона по питању насилног мењања граница!

Лалић је рекао да се то мора посматрати озбиљно, јер оставља трагове и на животну средину и на здравље, а не може се никако очистити, упркос падавинама.

„Време полураспада осиромашеног уранијума је око милијарду година. Према томе, тај осиромашени уранијум би нас дуго, дуго зрачио, поготово његови ’потомци‘ који настају — израчивања“, рекао је Лалић, који је као сарадник Међународне агенције за атомску енергију, чије је седиште у Бечу, истраживао последице деловања НАТО-а на Републику Српску.

(ФОТО)/(ВИДЕО) ГОРИ „БЕОГРАД НА ВОДИ“: Пожар у једној од кула стамбеног комплекса!

Он је нагласио како никада није тачно утврђено колико је бомби са осиромашеним уранијумом бачено на Републику Српску, а колико на подручје Федерације БиХ на коме живе искључиво Срби, за шта постоје индиције, али да је ефекат тога све уочљивији кроз пораст обољења од разних малигних болести.

„Штетност се јавља после 15 до 20 година. То је управо сада неки период и то не може да се избегне, то зрачење, изотопи. Треба искористити све механизме да се то спречи, апсолутно, да се то никада више не понови, а поготово не у Републици Српској“, рекао је Лалић.

(ВИДЕО) ЗАВЕТНИЦИ: Залагаћемо се да здравствени систем стигне у свако насеље!

Он је истакао да ефекат најављене војне вежбе НАТО-а на Мањачи не треба минимализовати образложењем да би то биле занемарљиве количине утрошене муниције.

РЕКЛАМА
ЗАВЕТНИЦИ: Залагаћемо се да здравствени систем стигне у свако насеље!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ОТКРИВАМО: Руско-српски хуманитарни центар ускоро и у Војводини?!

БИВШИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК У БИХ: „Срби су најпаметнији, раде дипломатски, мудро и истрајно!“

Украјина се спрема за рат широких размера с Русијом

(ФОТО) СЈАЈНЕ ВЕСТИ ИЗ МОНАКА: Ђоковић на терену са рекетом у руци!

Извор: sputniknews.com

Оставите коментар