Извор: pixabay.com
Европа Свет

Нова ера: Први у свету кажу збогом нафти

Француска до краја године намерава да усвоји законе о поступном гашењу свих активности на истраживању и производњи нафте и гаса до 2040. године.

Како је показао Нацрт тог закона, ова одлука ће се односити и на њене прекоморске територије. Реч је о првој таквој одлуци неке земље у свету, примећује Ројтерс.

Председник Емануел Макрон жели да Француска до 2050. постане ,,неутрална“ и планира да заузда емисије стакленичких гасова напуштањем фосилних горива за које се сматра да придоносе глобалном загревању.

Према Нацрту закона, Француска више неће издавати дозволе за истраживања, а продуживање постојећих концесија постепено ће се ограничавати и до 2040. укинути. Те године Француска планира такође да укине продају бензинских и дизел аутомобила.

,,Тим законом зауставиће се истраживање угљоводоника на нашој територији, а постојеће концесије неће бити продужене иза 2040. године“, стоји у Нацрту тога закона. Одлука је највећим делом ипак симболична зато што Француска производи свега око шест милиона барела угљоводоника годишње, што представља око један одсто њене потрошње. Француска ће наставити да увози и прерађује нафту за своје потребе.

У Француској никад до сада није била издата дозвола за производњу из шкриљца и биће је немогуће добити након што закон буде усвојен. Закон би могао да погоди компаније попут највеће француске нафтне компаније Тотала која је прекинула нафтна истраживања у Француској али још увек има дозволе за истраживања у француским прекоморским департманима попут истраживања на мору уз обале Француске Гвајане.

Из Тотала за сада нису коментарисали споменути предлог закона. Макрон одлучно наставља спровођење кључног споразума за сузбијање климатских промена којег је прихватило 200 земаља 2015. године у француској престоници након што су се из њега повукле Сједињене Државе.

У склопу тих мера, Француска до 2022. године намерава да престане да производи електричну енергију помоћу угља и да смањи на 50 одсто са више од 75 одсто удео електричне енергије произведене у нуклеаркама, док ће предност давати повећаном уделу обновљивих извора у миксу извора за добијање електричне енергије.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

АПОКАЛИСПА: Разорни земљотрес у Мексику, потврђен и цунами (ВИДЕО)

СТЕФАНОВИЋ: Најоштрија казна за рањавање полицајца

Руска авијација ликвидирала „министра рата“ ДАЕШ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue