Европа

У Доњецку проглашена нова држава – Малорусија

Проруски активисти у Доњецку, на истоку Украјине, прогласили су успостављање државе Малорусије која ће, како кажу, бити наследница Украјине.

Лидер Доњецке Народне Републике (ДПР) Александар Захарченко изјавио је да је у припреми устав нове државе који ће касније бити изнет на гласање.

Захарченко је предложио трогодишњи транзициони период ка оснивању нове независне државе Малорусије као решење трогодишњег сукоба на истоку Украјине, преноси Спутњик.

Оценивши да је у разговорима унутар ДПР закључено да се „Украјина показала као пропала држава“, Захарченко је позвао међународну заједницу да подржи његов предлог.

„Треба да нас подрже становници региона. Ово решење је могуће ако међународна заједница подржи идеју“, рекао је Захарченко.

„Малорусија је проглашена као суверена држава и наследница Украјине, с Доњецком као главним градом“, пренео је Спутњик.

„Ми, представници бивше Украјине, проглашавамо оснивање нове државе, Малорусије, која је држава наследница Украјине“, саопштио је министар ДПР Акександар Тимофејев.

Тимофејев је изјаво да ће нова држава водити политику ка обнављању веза с Русијом, придруживању Савезу Русије и Белорусије, да ће званични језици бити руски и малоруски, а да ће регионални језици задржати своја права и статусе.

Тимофејев је додао да ће Малорусија радити на обнављању активности у оквиру Заједнице независних држава и да ће покренути трилатералне разговоре с Русијом и Европском унијом.

Сукоби у регионима Доњецк и Луганск избили су у априлу 2014, пошто је председник Украјине Виктор Јанукович свргнут с власти у фебруару те године. Становници тих региона гласали су за независност на референдумима, а Кијев је започео војну операцију против проруских активиста.

У сукобима је страдало више од 10.000 људи. У фебруару 2015. је потписан мировни споразум, који подразумева прекид ватре, повлачење оружја с линије сукоба и уставне реформе.

Примирје се, међутим стално крши, уз међусобне оптужбе сукобљених страна.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хрватски генерал: Пожари у Хрватској и Црној Гори су подметнути, криви су…

Извор: Бета

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
26°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri