Printscreen
Друштво Србија

НОСИО ЈЕ ТУГУ У ОЧИМА И ЗНАО ЈЕ ДА ЋЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ ОПЕТ БИТИ РАТА: Са дубоким очајем Данило Киш је чекао крвави распад заједничке државе

(ВИДЕО) ЗАСТРАШУЈУЋИ ПРИЗОРИ: Континент је већ почео да се цепа на два дела и то много брже него што су сви мислили!

Паскал Делпеш, супруга Данила Киша, ових дана организује промоцију новог издања књиге „Псалам 44“, прво у Бордоу, а потом у Меморијалу Шоа у Паризу. Тиме је заокружено издавање свих његових књига на француском језику.

Паскал Делпеш причала је ексклузивно за нови број Недељника о пишчевим пријатељима и навикама, селидби у Француску након афере плагијат, препиркама са левичарима и националистима, Кишовим унутрашњим борбама…

ВЛАСНИК ИМАЊА КОД БЕОГРАДА НУДИ ПОСЕД СА КУЋОМ, ШУМОМ И ПОТОКОМ! Посед вредан 50.000 евра добијате БЕСПЛАТНО, уз само један услов!

„Он је у Француској писац који ужива огромно поштовање и престиж међу писцима и интелектуалцима, али је нажалост прилично непознат широј публици“, рекла је Паскал Делпеш за Недељник, у којем су објављене и фотографије из породичног албума.

Паскал Делпеш је успешни преводилац великих југословенских писаца. Била је и директорка Француског културног центра у Београду. Она је за Недељник говорила и о најтежем периоду у Кишовом животу, афери о „плагијату“ после издавања књиге „Гробница за Бориса Давидовича“.

ИСПЛИВАЛИ ДЕТАЉИ КАСАПЉЕЊА НОВИНАРКЕ: Милионер тело бушио ШРАФЦИГЕРОМ!

„Та афера је била грозна и могла је да се заврши опасно. Киш се бранио сам и победио на суду. Писане су и књиге о томе шта се крило у позадини тог случаја. Међутим, битно је да се зна да он никада није био протеран из Југославије. За разлику од бројних дисидената из других земаља Источне Европе, Киш је могао да остане у Југославији да је тако желео, али је ипак одлучио да се удаљи од свега тога и да дође у Француску. Вратио је НИН-ову награду. То је био његов одговор, али југословенска унутрашња политика никада није била тема његових књига. Не бити ни комуниста ни националиста није била лака позиција у Југославији тих година. Производила је мноштво непријатеља. Одувек и до краја је био слободан и независан човек“, наводи Паскал Делпеш.

Она се присетила и касних осамдесетих, када је већ изгледало да би Југославија могла да се распадне.

„Сузан Сонтаг, америчка књижевница и партнерка Ени Лебович, причала је да је приликом последњег сусрета са Кишом, на конгресу ПЕН-а, он у друштву, са очајем у гласу, рекао да ће бити рата у Југославији“, испричала је Паскал Делпеш.

ПУЦЊАВА НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ СА КОСОВОМ И МЕТОХИЈОМ: Наоружани Албанци посекоше српску шуму!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДРАМА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Возачу мерцедеса деда избушио гуме, а затим му ШРАФЦИГЕРОМ ПРОБИО ОБРАЗ!

УСВОЈЕН НОВИ ЗАКОН: Уводи се ДНК регистар за расветљавање кривичних дела

(ФОТО, ВИДЕО) НЕРЕДИ У ПАРИЗУ ЗБОГ МАКРОНОВИХ РЕФОРМИ: Полиција воденим топовима и сузавцем на демонстранте, хулигани чекићима разбијали излоге банака

ПУЦЊАВА НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ СА КОСОВОМ И МЕТОХИЈОМ: Наоружани Албанци посекоше српску шуму!

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
25°
Tue
24°
Wed
19°
Thu
16°
Fri