Wikipedia
Занимљивости

НИСУ ЖЕЛЕЛИ ДА СЕДЕ СА НЕПРИЈАТЕЉИМА: Погледајте како су силе антанте реаговале на учешће југословенске делегације на Мировној конференцији у Паризу!

Када је регент Александар Карђорђевић 1. децембра 1918. године, у кући трговца Алексе Крсмановића на Теразијама, прогласио да је створена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, мало ко од присутних је могао и да помисли да ће новонастала држава имати проблема око признавања. Најмање су то очекивали српски политичари од својих ратних савезника.

ШОКИРАЛА ИЗЈАВОМ О КОСОВУ: Ана Брнабић спремна да прихвати независност Приштине?!

На захтев првог председника владе нове државе Стојана Протића за међународно признавање, одговор је врло брзо стигао из Париза. Француско министарство спољних послова, које је припремало Мировну конференцију, планирану за 18. јануар 1919. године, у име савезничких влада је послало телеграм следеће садржине:

„Савезничке владе, примивши до знања учињену им нотификацију о уједињењу свих Срба, Хрвата и Словенаца под династијом Карађорђевића, присиљене су да јаве српској влади да не могу признати политичку промену извршену уочи Конгреса мира, који је једино позван да одлучи о коначној судбини територија и стварању нових држава.“

Овакав одбојан став влада Француске, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Италије и других земаља имао је само један разлог: свет је знао само за Краљевину Србију и краљевину Црну Гору, и савезници су признавали само те државе. За њих су Хрвати и Словенци били поданици једне поражене државе, против које су се они борили. Додуше, требало би рећи да је Италија претендовала на територију Истре и дела Далмације, па је због тога Хрвате и Словенце сврстала међу своје и „савезничке непријатеље“.

ИСТОРИЈСКЕ ЧИЊЕНИЦЕ КОЈЕ НЕ ЗНАТЕ: ДУБРОВЧАНИ СУ БИЛИ ЧЕТНИЦИ, ХРВАТСКУ ЈЕ ПРОШИРИЛА СРБИЈА, А МУСЛИМАНИ БИЛИ СА РАДИКАЛИМА!

Српски политичари, који су се здушно залагали за стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, и поред резервисаног става земаља Антанте, доносе одлуку да на Мировну конференцију у Париз пошаљу државну делегацију, која ће представљати Краљевину СХС. Да би се пред међународном јавношћу демонстрирало заједништво, и састав делегације је био на југословенској основи.

Никола Пашић, као шеф делегације, и Миленко Веснић, посланик у Паризу, били су српски представници, Анте Трумбић, нови југословенски министар иностраних послова, и Јосип Смодлака, бивши далматински посланик у Бечком парламенту, заступали су Хрвате, а Иван Жолгер, професор универзитета и бивши министар у аустроугарској влади, био је словеначки представник.

Међутим, овај труд владајућих кругова у Београду да у Париз пошаљу најугледније представнике сва три народа – био је узалудан. Учесници Мировне конференције ову делегацију нису третирали као југословенску, него као српску, из простог разлога што су дипломатске односе имали само са Краљевином Србијом. Последице таквог односа савезника одмах је осетио Анте Трумбић. Он је по доласку у Париз упутио допис свим министрима спољних послова, учесницима Мировне конференције, у којем их је обавестио да ће на овом скупу учествовати као министар иностраних послова Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ ФОТОГРАФИЈЕ) Језиви призори после профи ликвидације: Милић вриштао до последњег даха, заробљен у џипу! СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ

Сви шефови дипломатија савезничких земаља одмах су му одговорили да ће са задовољством контактирати и сарађивати са њим. Али одговор је био адресиран на „Његову екселенцију Анту Трумбића, министра иностраних послова Краљевине Србије“. Трумбић је био огорчен, никако није желео да носи титулу српског министра.

Нешто слично се десило и Словенцу Ивану Жолгеру. Председник италијанске владе Виторио Орландо одбио је било какав контакт са њим, изјавивши „да не жели да разговара са делегацијом у којој седи један министар бившег аустроугарског цара Карла“.

СПАЉЕН СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ СКОПЉА И АТИНЕ: Настављају се протести испред македонског Собрања!

Представници великих сила, за разлику од већине хрватских и словеначких, али и српских политичара, нису пристајали да се заборави ратна прошлост. Када је Анте Трумбић отворио питање да се Хрватима призна статус ратних савезника, председник Француске републике Жорж Клемансо је рекао:

„Ми смо обавезни да водимо рачуна само о томе да је Србија од првог дана била на страни Антанте и да је поднела неизмерне жртве, а да је Хрватска била ангажована против нас, с оне стране барикаде. Све што Србија има, стекла је својом крвљу, хрватска крв више се проливала на другој страни. Ово је врло непријатна констатација коју морам да вам саопштим.“

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РАСИМ ЉАЈИЋ ОДГОВОРИО ХОТИЈУ: Авантуристичко исцртавање граница довело до ратова деведесетих!

БУРНО У ПРИШТИНИ: Огласила се опозиција пред предстојећу рунду дијалога у Бриселу – Тачи нема мандат да говори у име Косова!

(ВИДЕО) ПУТИН ОДЛУЧИО: Москва за већу интеграцију са Минском!

(ФОТО) СРБИЈА ПАРКИНГ ЗА МИГРАНТЕ: Спекулације или реалност? Шта је одлучено у Бриселу?

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ КОМШИЈА ДАРКА КОСТИЋА – Комшије откриле да деца често долазе и питају „Јел ту Дарко?“, а он узима кључеве од сале за тенис, иако не игра тенис…

ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ РЕБИЋ: Цветковић је био комичан – ИЗНЕО ЈЕ НИЗ ЛАЖИ И НЕЛОГИЧНОСТИ!

СВЕ ДОГОВОРЕНО: Русија наоружава Турску моћним оружјем, САД ће да полуди!

ОЧЕКУЈЕ НАС КИША СА ОЛУЈНИМ НЕВРЕМЕНОМ И ГРАДОМ: Издато упозорење за ове делове Србије!

Вучић: Да неће Хоти да му и Орбан да Кечкемет…?

Извор: novosti.rs

Оставите коментар