Извор: pixabay.com
Занимљивости

Нишки стручњаци направили робота за кинеске домове за старе

Студенти и професори, сарадници Центра за роботику на Електронском факултету у Нишу, завршили су израду робота који би ускоро требало да буде коришћен у кинеским домовима за старе особе.

Робот направљен на нишком Електронском факултету, према речима професора тог факултета Горана Ђорђевића, јединствен је по томе што је пет до шест пута јефтинији од сличних робота на светском тржишту.

„Доказали смо да робот може да се направи за 1.500 евра и да добро ради. Слични роботи на тржишту коштају најмање 10.000 евра“, казао је Ђорђевић за агенцију Бета.

Ђорђевић је рекао да је робот направљен са циљем да замени неговатеље у великим домовима за старе особе какви постоје у Кини.

„Робот може да замени људе у једноставним пословима какви су доношење лекова и апарата за мерење притиска“, изјавио је Ђорђевић.

Он је рекао да би се коришћењем робота значајно уштедело време неговатеља за обављање послова који се понаваљају, тако да би они могли да се посвете корисницима којима је нега заиста потребна. Према Ђорђевићевим речима, идеја о изради јефтиног робота за старачке домове потекла је од стручњака из Швајцарске, а америчка компанија покушала је да развој робота организује на универзитету у Калифорнији.

„Тај покушај није успео и наш факултет добио је посао у конкуренцији са једним кинеским универзитетом. Развој и израда робота трајали су скоро годину дана“, рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да су кинеске компаније заинтересоване да робота кога су изумели стручњаци у Нишу израђују у великим серијама, и у току су преговори о производњи са фирмом која је финансирала његово пројектовање.

Асистент Електронског факултета и један од чланова тима који је радио на изради робота Владимир Митић истакао је да ће стручњаци у Нишу наставити да раде на усавршавању тог савременог уређаја.

„Робот сада има екран преко којег корисници могу да комуницирају са неговатељима или члановима породице. У плану је да се омогући да на том екрану могу да гледају и телевизију или да га користе као екран компјутера“, рекао је Митић.

Он је подсетио да се робот самостално креће и то тако да се нимало не проспе чаша са водом која се на њега стави.

„Саставни део робота је мали фрижидер за чување лекова на ниским температурама. Има и лампу и може да, у случају нестанка струје у стану корисника, алармира неговатеља или друге особе“, изјавио је Митић.

Сарадници Центра за роботику истакли су да већ неколико година уназад раде на развоју робота који не коштају превише и то комбиновањем јефтиних компоненти са врхунским софтвером.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шеф УН обуздава косовске Албанце: ,,Без запаљивих изјава о суду за злочине ОВК“

ШТИТИ ТЕРОРИСТЕ: Харадинај тражи међународну истрагу због „кумановске групе“

Љајић: Почиње примена контрамера према Приштини

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu