Дневно.рс
Занимљивости

НИКОЉДАН У РОВУ СОЛУНСКОГ ФРОНТА: Прича о ВОЈВОДИ СТЕПИ, једном српском војнику и СЛАВСКОМ КОЛАЧУ

Било је то пре скоро 100 година. Пре читавог једног века када је Србија била сапета ланцима Великог рата. Преко 150.000 војника нашло је свој спас на Крфу, а заједно са њима био је и велики војвода Степа Степановић.

Иако данас можда важи она прича да генерали и војсковође уживају док се пешадија пати, зна се да наше војводе никада нису биле такве. Борили су се подједнако храбро и жустро, све време водећи рачуна о сваком свом војнику.

(ВИДЕО) РУСКИ НАУЧНИЦИ ВУЧИЋУ У МОСКВИ ПРИКАЗАЛИ НЕШТО НЕВЕРОВАТНО: Пред његовим очима ставили пса у цев пуну течности, ево шта се догодило!

Војвода Степа Степановић сместио је штаб у средину својих трупа како би надгледао опоравак војника и припреме за пробој фронта. Без обзира на време обилазио је своје трупе. Односио се према својим јунацима као да им је отац или дека, трудио се да им да снаге да изгурају све на шта су били приморани.

(ВИДЕО) МИСТЕРИОЗНЕ ЛЕТЕЋЕ КУГЛЕ ЗАПРЕПАСТИЛЕ СВЕТ: Људи су гледали у небо као опчињени!

Тако је крајем те 1917. године војник Василије Лазић, мој прадеда, седео у рову, сав снужден и никакав. Био је 18. децембар и већ се смркло. Мисли су му лутале, питао се да ли му је породица жива, да ли знају да је жив, има ли наде да ће се икада више срести. Пролазио је неки старешина на коњу и застао крај њега.

– Војниче, шта ти је? Што су ти све лађе потонуле – упитао је незнанац у мраку.

КУПИЛА САМ АУТО ОД ЈЕДВА УШТЕЂЕНИХ ПАРА, А НА ШАЛТЕРУ ШОК! Уместо да ми преда таблице, службеница ми је рекла ужасну ствар

– Сутра ми је слава, господине. Размишљам о мојима, јесу ли живи, да ли могу да славе… имају ли уопште где – рекао је Василије тихо, на шта му је старешина поручио „да се држи“ и одјахао даље.

У ЧЕТВРТАК ЈЕ НАЈМРАЧНИЈИ ДАН У ГОДИНИ: Овај феномен се није десио 350 година и најбоље је да не излазите из куће

Сутрадан су Василија позвали у централни штаб. Дочекао га је лично војвода Степа Степановић и тада је прадеда схватио да је са њим причао претходне ноћи. На столу славног српског војсковође горела је свећа, а поред ње била је мала чинија жита и погача – уместо славског колача. Василије се расплакао, као дете, све док није чуо глас великог јунака.

БАЦАЛИ СУ МУ СИНА НА ПОД, ПРЕД ЋЕРКОМ СЕ СКИДАЛИ ГОЛИ, НАПАЛИ ИХ СЕКИРОМ И ПРЕТИЛИ ХИТЛЕРОМ: Језив напад на породицу из Београда!

– Хајде, војниче, нема суза! Да се пресече колач. Срећна ти слава!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Штитили смо наше интересе и – тачка!

(ФОТО) Најконтроверзнији Колиндин потез: Шпијуна који је штитио ратне злочинце поставила је за новог безбедносног саветника?

Декларација о сарадњи за модернизацију привреда Србије и Русије

Вучић: Разговарали смо и о Центру у Нишу

Извор: Дневно.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
31°
Sun
29°
Mon
27°
Tue
27°
Wed