Printscreen
Политика Србија

Николић: Са Путином сам током три сата отворио много тема

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином и бивши председник Србије Томислав Николић изјавио је да је током свечаности у Москви, на којој му је руски председник Владимир Путин уручио Орден пријатељства, седео са шефом руске државе "скоро три сата" и да су "отворили много тема".

„Седели смо један поред другог два и по, скоро три сата, и отворили смо много тема. Разговарали смо и о оним темама о којима смо причали док сам ја био председник Србије, и о ситуацији у којој се Русија брани од једног дела света, као и о ситуацији у Србији, којој не дозвољавају да води своју политику потпуно мирно, не везујући се ни за кога“, рекао је Томислав Николић за Спутњик.

Наводи се да се Николић, који је у Кремљу добио орден за велики лични допринос у јачању стратешког партнерства и пријатељских веза између Русије и Србије, такође у Амбасади Републике Србије састао и са више од 40 српских привредника који раде у Русији, као и са српским студентима који студирају у руској престоници.

О томе шта је била тема разговора на састанку са српским привредницима и које проблеме су му у том разговору изнели, Николић је рекао да је, док је обављао функцију председника Србије, делимично био упознат са њиховим проблемима и покушавао да их у разговорима са председником Путином реши.

„Они су ми вечерас рекли да је то решавано даље кроз администрацију, али да је увек негде, на некој степеници, застајало. Ради се о томе да наши привредници, углавном грађевинци, имају потребу за радницима и да желе да доведу раднике из Србије, али да ту постоје одређена ограничења“, рекао је Николић.

Навео је да „једноставно, наше раднике руска администрација и њихова миграциона служба сврставају међу све остале земље, а посебно издвајају оне који припадају бившем Совјетском Савезу, односно Заједници независних држава“ и да „то прави проблеме нашим привредницима, јер никад нису сигурни колико ће посла имати идуће године, а морају унапред да траже квоте и да изврше уплате за све те раднике који долазе у Русију“.

„Немамо потписане споразуме о осигурању, тако да морају да уплаћују инвалидско-пензионо осигурање и у Србији и у Русији. Тако да има посла око тога. Ја сам желео да видим да ли је нешто решавано у међувремену, и мислим да Канцеларија и Национални савет могу много да помогну, тим пре што у децембру имамо руско-српску Мешовиту комисију на којој ћемо изнети тај проблем“, додао је Николић.

Истиче да је неприхватљиво да споразум о социјалној сигурности између Србије и Русије, који је усаглашен, још није потписан.

„Ми смо тражили да представник Националног савета присуствује седницама Мешовите комисије, које ће се одржати у децембру у Србији, и ту ћемо сигурно покренути то питање, јер је неприхватљиво да имамо потписан такав споразум са многим државама, чак са државама са којима смо били у рату, а да га са Русијом, која нам је пријатељска земља, са којом имамо заиста изванредне односе, немамо“, оценио је Николић.

Упитан о чему је разговорао са српским студентима, Николић је рекао да „у Русији има много наших студената, организовани су, познају се и много их интересује да ли могу да се врате у Србију да раде, да ли могу у државним институцијама да се запосле и шта могу да очекују кад овде заврше факултете, јер овде не могу да се запосле, немају држављанство, предност имају грађани Русије“.

„А ако би неко и хтео да их запосли, он прво мора да докаже да нема таквог кадра међу руским држављанима, а потом мора да плати високе стопе пореза и доприноса за ангажовање странца. Видим да би волели да остану овде да живе и раде, али је тешко наћи човека, послодавца који ће то да издржи, јер га кошта скоро дупло у односу на руског грађанина који то исто може да ради“, рекао је Николић за Спутњик.

Извор: РТС, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО: Криза „Агрокора“ куца на врата Србије

Додик: Америчка амбасадорка се меша у унутрашње ствари Републике Српске

ШТИТИ ТЕРОРИСТЕ: Харадинај тражи међународну истрагу због „кумановске групе“

Научници тврде да су докази о глобалном загревању јачи него икад

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon