Свет

Незванични референдум опозиције у Венецуели

Опозиција у Венецуели организовала је незванични референдум како би појачала притисак на председника Николаса Мадура. Изјашњавање грађана одржава се у тренутку када Мадуро тражи оснивање специјалног тела, што његови супарници називају консолидацијом диктатуре.

Циљ симболичног референдума, са питањем да ли грађани желе превремене изборе, јесте да се додатно утиче на Мадуров легитимитет у времену економске кризе и протеста против режима.

Протести трају већ три месеца, а страдало је 100 особа.

Опозиција је око седам сати по локалном времену отворила референдум на око 2.000 места широм државе, као чин грађанске непослушности коју прати „нулти час“ што је, како наводи агенција, могући наговештај државног удара или неке друге акције против Мадура.

Мадуро (54) наводи да је данашњи плебисцит илегалан и безначајан.

Уместо тога, председник се залаже за званичан референдум 30. јула о формирању нове скупштине, а који ће омогућити уставне измене.

Гласачи на данашњем референдуму одговарају на три питања: да ли одбијају скупштину, да ли желе да оружане снаге бране постојећи устав и да ли желе да избори буду одржани пре него што Мадуру истекне мандат 2018.

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed