pixabay.com
Друштво Србија

НЕЗАПАМЋЕН СЛУЧАЈ У УРГЕНТНОМ ЦЕНТРУ: Трудница кренула да се порађа, а онда се десио невиђени хорор! Доктори нису знали шта да раде!

Иако је жена била близу порођаја, није јој још увек био термин.

Гинеколози ГАК “Вишеградска“ извели су право чудо – успешно су породили жену која је током порођаја имала снажан инфаркт миокарда!

ОПЕРАЦИЈА ТРАЈАЛА ШЕСТ САТИ! Ево како је прошла и како се Дарко осећа

Када је проф. др Саша Кадија, гинеколог у ГАК “Вишеградска“, дошла у недељу на целодневно дежурство, није ни слутила каква драма је очекује тог дана.

ЕКСТАЗИ ОДНЕО ЈОШ ЈЕДАН МЛАДИ ЖИВОТ У СРБИЈИ! Девојчица (15) узела таблету, 4 дана касније је УМРЛА!

– Тог јутра позвале су нас колеге из Ургентног центра због пацијенткиње која има масивни акутни инфаркт миокарда, а која је трудна – почиње причу проф. др Саша Кадија.

Иако је жена била близу порођаја, није јој још увек био термин. Међутим, када је екипа из ГАК-а стигла, видели су да је пацијенткиња већ почела да се порађа. Да ситуација буде још компликованија, ова жена је била на јакој терапији против згрушавања крви.

ТЕРАЛИ СУ ГА ДА ВРШИ НУЖДУ У УНИФОРМИ, ПСУЈЕ ТИТА И СЛОБУ: Ацо Пејовић 90-их једва ИЗВУКАО ЖИВУ ГЛАВУ! Заробили га као војника ЈНА па хтели да му УРЕЖУ ПЕТОКРАКУ на чело!

– Та терапија је додатно угрожавала наш део посла. Ипак, с обзиром на то да је ушла у порођај, морали смо одмах да реагујемо – прича проф. Кадија.

У следећем моменту, пред лекарима се нашао несвакидашњи изазов – на кревету је седела пацијенткиња која није могла да дише, а због попуштања срца имала је воду у плућима. Могућност природног порођаја са напињањем је потпуно одбачена, те су доктори морали да се одлуче за најризичнију опцију.

УХАПШЕН ЧЛАН ЗЕМУНСКОГ КЛАНА У ЗАДРУ! Убио полицајца 1998. године у Србији

– У моменту доношења одлуке за царски рез она је била животно угрожена. Први разлог је масовни, свежи инфаркт миокарда. Обично је потребно да пре операције, а после инфаркта, прође три до шест месеци. Овде нисмо имали ту могућност. Други фактор ризика била је и антикоагулантна терапија коју су кардиолози морали да примене – појашњава проф. др Кадија.

Поред тешке одлуке лекара да породе пацијенткињу путем царског реза, проблем је била и анестезија која је морала бити крајње специфична за трудницу која у моменту порођаја има инфаркт миокарда и чије срце константно попушта.

ЕНГЛЕЗИ СИРОТИЊА, ЈЕДУ ТРИ ПУТА ДНЕВНО, А ТУ СУ И ПЛАВУШЕ! Легендарни Жива анализом меча Звезда – Ливерпул насмејао Србију до суза!

– Из ГАК-а је отишла цела гинеколошко-хируршка екипа, неонатолози са свом пратећом опремом и педијатријским сестрама, а од куће је дошла и наша начелница анестезије проф. др Татјана Мостић – истиче проф. др Саша Кадија.

Царски рез је трајао пола сата и породиља је, на срећу, избегла очекивани енормни губитак крви. Парадоксално, и након порођаја њен живот је и даље био угрожен.

– Када се трудноћа заврши, смањи се притисак на срце, захтеви организма постају потпуно другачији, али се те промене дешавају доста нагло и онда је то додатни ризик по породиљу. Након порођаја, она је остала у Ургентном центру, а ми смо је свакодневно обилазили. На срећу, и мама и беба су биле добро – каже проф. др Саша Кадија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА ТРАЖИЛА САСТАНАК СА ВУЧИЋЕМ: Председник Србије са Меркеловом у недељу у Паризу! Кључна тема – КиМ

Амерички носач авиона „Хари Труман“ побегао са војних вежби

СМРТ СРПСКОГ КРИМИНАЛЦА У ЂУШИНОЈ УЛИЦИ Зградом одзвањају крици супруге: Шта ћу сад са двоје деце?

Луганск: Украјинска војска концентрише борбена возила на контакт-линији

Први резултати Комисије: НАТО нас још убија

СУТРА СЛАВИМО МИТРОВДАН! Ову ствар вечерас НИКАКО не бисте смели да радите!

Blic

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon