Занимљивости Регион

НЕВЕРОВАТНО: У Хрватској донет закон по коме држава младима отплаћује пола рате стамбеног кредита

Како загребачки портал ,,Индекс" преноси, данас ступа на снагу закон према коме ће Хрватска држава младима који на кредит купе стан 4 године отплаћивати половину рате, уз могућност продужења за још две године уколико добију дете.

У Хрватској данас ступа на снагу тзв. ,,Закон о субвенционирању стамбених кредита“. Према његовим одредбама, држава ће четири године плаћати пола рате кредита за куповину првог стана или куће, а добију ли млади парови или усвоје дете у том периоду, за свако дете рок ће се продужити за још две године.

Законом се омогућава куповина нових, али и коришћених станова и кућа вредности до 1500 евра по квадратном метру, при чему држава суфинансира кредит који не прелази 100.000 евра. Некретнина може бити и скупља, али остатак неће бити субвенционисан.

Ефективна каматна стопа на тај кредит не сме бити већа од 3,75 посто годишње. Након што се договоре сви детаљи с банкама, очекује се да ће пријаве заинтересованих грађана за субвенције кренути 20. августа.

За извршење закона је иначе у овој години осигурано 17,5 милиона куна (око 2 милиона и 360 хиљада евра). ХДЗ-ова влада увела је ову меру након што је укинута олакшица за куповину нове некретнине, а у циљу подизања наталитета у Хрватској, који је прошле године био рекордно низак. Хрватска је иначе по први пут у састав актуелне владе увела и министарство за демографију, управо у жељи да спречи тренд депопулације Хрватске.

Међутим, стурчњаци тврде да ће закон више користити банкама него младим породицама, али и да ће државни буџет више зарадити од укинуте порезне олакшице на куповину првог стана него што ће издвојити за субвенције. Судећи по хрватским анкетама, овај став дели и већина становништва ове земље.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Град у којем је срамота имати једну девојку, па сви имају три (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun