Аналитика Русија

НЕВЕРОВАТНО: Од Брисела до Сиднеја за мање од 3 сата уз нови руски хиперсонични авион!

На авиосајму MAКС-2017 гостима ће бити представљени пројекти хиперсоничног путничког авиона, тешког транспортног авиона ТТС-ИС и суперсоничног бизнис-путничког авиона СДС/СПС.

Централни аерохидродинамички институт – ЦАГИ узеће учешће на овогодишњем Међународном Авио-Космичом Сајму МАКС-2017, који се одржава од 18-23. јула у Жуковском (градић који се налази 25km југоисточно од Москве). Ради се о установи која представља главни научноистраживачки центар руског ваздухопловства. Овај институт планира да на овој заиста импозантној манифестацији представи своје најновије техничке пројекте који се тичу летелица нове генерације.

Тако ће посетиоци моћи да виде модел хиперсоничног путничког авиона који развија ова компанија, затим тешког транспортног авиона ТТС-ИС конструисаног у облику шеме тзв. екранолета, као и надзвучног путничког авиона СДС/СПС.

Модел хиперсоничног путничког авиона HEXAFLY-INT представља амбициозан пројекат који има међународни карактер. У његовом развоју учествују не само ваздухопловни инжењери из Руске Федерације, него и њихове колеге из земаља ЕУ и Аустралије. Ради се о изузетно револуционарној концепцији која ће драстично премашити данашње стандарде какве имамо у авио-путничком саобраћају, посебно када су у питању прекоокеански, интерконтинентални летови. Ради се о летелици, која својим изгледом значајно одступа од стандардне шеме израде путничких авиона. Основни циљ концепције HEXAFLY-INT је екстремно скраћење путовања између Европе и удаљених престоница на Далеком Истоку и Океанији (Владивосток, Пекинг, Токио, Сиднеј, Велингтон и сл.).

Извор: Централни аерохидродинамички институт – ЦАГИ

Замишљено је да авион користи моторе на течно водонично гориво, и да развија брзину од чак 8000 км/ч! Примера ради, овај авион би из Брисела до Токија стигао за нешто мање од 2 часа и 15 минута, а до далеког Сиднеја за невероватних 2 часа и 45 минута

Поред овог пројекта, институт ЦАГИ развија и домаћу концепцију суперсоничног путничког авиона СДС/СПС. Његова техничка спецификација ће омогућити лет у дужини од 8600 km са средњом крстарећом брзином од око 2000 km/h. Овај авион је замишљен да се производи у варијанти која ће имати 2 класе, пословну ВИП и економску-путничку, максималног капацитета до 85 путника.

За разлику од прве генерације надзвучних путничких авиона, који су услед огромне потрошње горива, у атмосферу испуштали катастрофалну количину издувних гасова (уништавање озонског омотача), али и производили несносну буку, СДС/СПС неће имати таквих проблема.

Пројекат суперсоничног авиона нове генерације, започео је још крајем 90-их година прошлог века. Од 2011. године држава је преко Министарства науке и трговине у његов развој почела да инвестира знатно већа средства, што је одмах убрзало његову целокупну динамику. Тако су у претходне 4 године стручњаци из ЦАГИ института обавили низ теоријских и експерименталних истраживања у којима су унапредили аеродинамичке, гасодинамичке и акустичне карактеристике авиона и његове погонске групе. Прва етапа тестирања експерименталног модела авиона СДС/СПС започела је прошле године. Испитивања су се одвијала у аеро-тунелу који симулира отпоре ваздуха који се стварају приликом подзвучних брзина. Основни циљ ове етапе испитивања је праћење аеродинамичких карактеристика авиона, приликом фазе полетања и слетања. Добијени резултати представљају основу за процену стабилности и управљивости авиона на малим брзинама, у широком дијапазону нападних углова приликом лета. Такође, одрађена је и процена оптималне дужине полетно-слетне стазе која би била адекватна за овај авион.

Ту-144 / Извор: Џим Рос – NASA Dryden Flight Research Center, wikimedia.org

До 2020. године се очекује да ће бити готов експериментални мотор за овај авион, а после етапе његових сложених тестирања очекује се комплетирање првог прототипа овог авиона, који ће бити спреман за свој први лет. Старт ове фазе је планиран за 2025. годину. Уколико се успешно реализује пројекат авиона СДС/СПС, он ће бити први суперсонични комерцијални авион још од времена експлоатације Ту-144, која је услед читавог спектра нерешивих техничких проблема повучен из употребе 1978. године. Постојао је још један авион сличних карактеристика који су нешто касније развиле западне земље (Уједињено Краљевство и Француска) али је услед сличних проблема повучен из саобраћаја 2003. године. Ради се о суперсоничном путничком авиону Конкорд.

Конкорд / Извор: Адријан Пингстон, wikimedia.org

Упркос томе што је у САД, као и великом броју европских земаља забрањена употреба суперсоничних авиона изнад насељених места, амерички ваздухопловни инжењери тренутно раде на 2 пројекта који третирају управо развој суперсоничних путничких летелица. Реч је о пројекту тзв. пословног ВИП авиона AS2, компаније Aerion Corporation (у конструкцији авиона учествује и Airbus) и његове конкуренције Spike S-512 коју развија компанија Spike Aerospace. Наводно, први авион би требао да полети 2022. године, док би други то могао да уради знатно раније (његов  први полет се очекује већ следеће године). Њихова средња крстарећа брзина неће прелазити границу од око 1700 км/ч, а капацитет ће бити 10-12 путника.

Поред ових изузетно интересантних новитета, посетиоци ће моћи да виде и макету још једног футуристичког пројекта. Ради се о тешком транспортеру ТТС-ИС. Оно што је заиста импресивно јесу техничке карактеристике које су везане за овај авион. Према замислима ваздухопловних инжењера, овај авион ће моћи да превози чак 500 тона различитог терета (нпр.Ан-225 има носивост од 250t), на даљине од 6000 km. Погонска група мотора ће обезбедити средњу крстарећу брзину од неких 500 km/h, а основно гориво ће бити природни гас.

Аутор: Слободан Ђукић, извор: Руска реч

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Хрватски генерал: Пожари у Хрватској и Црној Гори су подметнути, криви су…

Вучић са Мајком Пенсом у Белој Кући: ,,Можемо бити пријатељи, али немојте више да понижавате Србе“

У ,,минићу“ усред Саудијске Арабије: Шта ће бити са овом девојком? (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun