Википедија
Занимљивости

НЕВЕРОВАТНО: Ево како су се СРБИ ЛЕЧИЛИ ОД РАКА 1930. ГОДИНЕ (ФОТО)

Већина људи рак сматра "болешћу савременог доба", обољењем чија се експанзија може пратити последњих деценија 20. века и нарочито у 21. веку, али то није истина!

„У последње време завладао је у читавој нашој јавности страх од опаке болести рака, а све више шири се у јавности уверење да су болесници од рака унапред осуђени на сигурну смрт. Међутим, ако пођете до Опште државне болнице, до одељења за рендген, видећете колико се тамо свакодневно болесника лечи од рака, колико се њих са успехом лечило и колико се њих заиста излечило.“

Овако почиње чланак Политике из давне 1930. године под једноставним називом „У борби са раком“.

(ВИДЕО) ОВО СУ ПРЕДВИДЕЛИ НОСТРАДАМУС И БАБА ВАНГА: Видели су 6 догађаја који ће променити историју света

Већина људи рак сматра „болешћу савременог доба“, обољењем чија се експанзија може пратити последњих деценија 20. века и нарочито у 21. веку, али то није истина! Неки лекари спекулишу да су се злоћудни тумори убијали људе још у Средњем веку, а један италијански хирург је отишао дотле да тврди да је Рембрант на једној својој слици насликао жену оболелу од рака дојке.

Лечење рака на материци некада, Фото: Дигитализована архива Политике

Чак и ако занемаримо нагађања, овај стари текст из Политике даје на увид у то како су се некада Срби лечили од ове опеке болести.

(ФОТО) ЈЕДАЧ МОЗГОВА! Ово је СУРОВИ УБИЦА по којем је настао лик Ханибала Лектора и то због овог ЈЕЗИВОГ ДЕТАЉА

– Још почетком 1924. Министарство народног здравља набавило је на рачун репарација два велика, у то време најсавршенија, апарата за зрачење помоћу рендгена. Одмах је на одељењу почело лечење болесника помоћу рендгенових зракова, а међу њима било је највише болесника од рака. Доцније, средином 1927. године Министарство народног здравља набавило је још један апарат, тако звани „стабиливолт апарат“ који данас још увек представља последњи научни изум за лечење помоћу редгенових зракова – наводи се у тексту.

Лечење тумора мозга у Београду некада, Фото: Дигитализована архива Политике

Аутор даље описује чекаоницу у којој пацијенти проводе време док на њих не дође ред на зрачење – има ту и мушкараца и жена, и варошана и људи са села, и младих и старих…

– Обично се мисли, вели нам шеф рендгенолошког одељења г. др Сава Јанковић, да је рак болест позних година. Међутим, ја сам имао на одељењу младе жене од 23 године које су боловале од рака… Од своју унутрашњих обољења, највише успеха имали смо код рака на материци. Најсрећнији су они случајеви који се још могу оперисати, а потом зрачењем сасвим исцелити – прича за стару Политику овај некадашњи београдски доктор.

У тексту се наводи још и ово – „лечење на редгенолошком одељењу је бесплатно за сиротињу, али се лече и имућнији болесници и они плаћају од зрачења 40 до 600 динара, према имовном стању и утрошку рендгена“.

ОВАЈ ПЛАН ЋЕ НАМ САЧУВАТИ КОСМЕТ: Заветници представили стратегију за јужну покрајину!

Број оболелих некада

Некадашња Политика открива нам и статистику – годишње је кроз ово одељење београдске болнице пролазило 1000 болесника од којих је нешто мање од половине боловало од рака – осам до десет недељно. Што се тиче прегледа, њих је било око 5000 годишње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ГОЈКОВИЋ: Избори се расписују због важних одлука!

ПРОСЛАВЉАМО ЂУРЂИЦ: Једна од пет највећих слава у Србији, ево какво веровање се повезује са тим даном

Славија, Булевар ослобођења и Рузвелтова пуштени у саобраћај

Извор: dnevno.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun