Тито и Јованка Броз (Фото: Јутјуб)
Занимљивости

НЕВЕРОВАТНА ТАЈНА ЈОВАНКЕ БРОЗ: Била је рођака са Николом Теслом и заправо све време имала два презимена!

Не постоји нико у региону, па чак ни у свету, ко се уз помен Јосипа Броза Тита не сети одмах и Јованке Будисављевић Броз. Мање познат податак је да је она имала два презимена, јер је и после венчања са Титом задржала своје, девојачко.

ЛУДИЛО НА АУТО-ПУТУ БЕОГРАД -НИШ! Ухапшен јер је истерао два радника из аутомеханичарске радионице и ЗАПАЛИО ЈЕ!

– Њеним животом наука се није бавила, али је о њој причано и писано свих ових година, често тенденциозно и малициозно. али, и поред тих текстова и биографија, ми ни данас, пет година после њене смрти, немамо одговор на то – шта се десило Јованки Броз – казао је историчар Огњен Карановић на трибини “Случај Јованке Броз” одржаној недавно у клубу “Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

УМРЛИ У НАЈГОРИМ МУКАМА: Директор и радник гребали на врата док су се гушили! Застрашујући детаљи незабележене трагедије у Народној библиотеци!

Јованка је рођена у сеоској породици, у месту Пећане у Лици у породици оца Михајла и мајке Милице. Историографија је забележила неколико угледних чланова породице Будисављевић.

– Један од Јованкиних рођака био је и Никола Тесла, јер је њен рођак Тома Будисављевић био Теслин прадеда – истиче Карановић.

(ФОТО) ЛАЗАР ЈЕ ОБЈАВИО ФОТОГРАФИЈУ СА ДЕВОЈКОМ ПРЕ ПОГИБЈЕ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ! Порука коју је написао СЛОМИЋЕ ВАМ СРЦЕ!

Основну школу Јованка је завршила у родном селу, али није наставила редовно даље школовање из породичних разлога. Године 1941. на том подручју покренут је отпор српског народа, а управо у Јованкиној кући у Пећанима, тог лета, уприличени су први састанци четничке војске, тада југословенске војске и представника партизанског покрета.

(ВИДЕО) КО ЈЕ ЂОРЂЕ ГУШТЕР КОЈИ ЈЕ РАЊЕН У КРАГУЈЕВЦУ: Професионали штампар фалсификовао новац и постао НОЋНА МОРА СТРУЧЊАКА! Савршене копије одао је један детаљ!

Према сопственим тврдњама, 1941. и 1942. године, Јованка Будисављевић се борила у оквиру женске личке омладинске чете, а онда и у саставу омладинске чете на Кордуну. Потом се обрела у чувеној Личкој дивизији.

– Тита је упознала 1944. године непосредно пре Десанта на Дрвар. Он је обратио пажњу на њу, јер је била изразито лепа девојка – испричао је историчар.

МЛАДИЋА (19) ИЗ СРБИЈЕ КОМЕ СЕ ЛЕКАРИ БОРЕ ЗА ЖИВОТ НОКАУТИРАО ПОЗНАТИ НАСИЛНИК! Стриц Ђуро: Стефан се никада није потукао у животу, без икаквог разлога су га напали!

Броз је тада живео у Белом двору са Даворјанком Пауновић званом Зденка, која је умрла од туберкулозе 1946. године. Политичке структуре око Тита процениле су да му треба олакшати тај период жаловања. Избор је пао на Јованку.

Међутим, све до 1952. године, широј јавности она је била непозната, а редовно је и педантно обављала своја задужења – водила бригу о поверљивој архиви, а касније и о Титовим личним документима.

Све до 1975. године представљана је као његова жена и његов лични и снажни “ослонац” у сусретима са многим изазовима које је југословенско друштво морало да савлада како би уопште било у прилици да опстане.

СВЕТ У ШОКУ! ВОЈСКА СРБИЈЕ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИШЕ ВРЕМЕ: Тајно оружје биће приказано током Путиновог боравка у нашој земљи!

– Први пут је од Тита одвојена 1975. године у Игалу, под оптужбом комунистичке кухиње да кује заверу да Тита свргне с власти и с генералом Ђоко Јованићем преузме власт – објаснио је историчар.

Две године касније, она и Тито су дефинитивно раздвојени; прекинут је сваки контакт између њих. Она је била у изолацији. У вили у Ужичкој број 15 дочекала је вест о Титовој болести, а потом и о његовој смрти 1980. године.

– Најпре јој није дозвољено да присуствује Титовој сахрани, али на интервенцију премијерке Индије Индире Ганди та одлука је промењена – истакао је Карановић.

УЖАС У НОВОЈ ПАЗОВИ! Ротвајлер изуједао ДЕЧАКА (9)!

У наредним месецима одузети су јој сви лични предмети, и уз претњу пиштољем пресељена је у другу, потпуно неусловну кућу.

– У изолацији, без прихода, мада је имала право на пензију, провела је наредне 33 године, а да никада нико званично није објаснио зашто је била крива без кривице и осуђена без суда – закључио је трибину историчар Карановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Мрка опалио по министарки: ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ ЈЕ КЛАСИЧНА ПЛАВУША, ПРОФЕСИОНАЛНА НЕЗНАЛИЦА, ДИЛЕТАНТ И ВЕЧИТИ ПРЕЛЕТАЧ

(ФОТО) СЕДАМ САТИ ЈЕ БИЛА НА ОПЕРАЦИОНОМ СТОЛУ, ХИРУРЗИ ЈОЈ СКРОЗ ИЗМЕНИЛИ ТЕЛО: Наша певачица се покајала због естетских захвата, али није ЈЕДИНА!

(ВИДЕО) НЕВРЕМЕ СТИГЛО РАНИЈЕ У КОМШИЛУК: Јаки удари ветра, киша и град похарали Истру! Најгоре се очекује у недељу!

ДАЧИЋ МАНДИЋУ: Црногорско судство и тужилаштво малтретира Србе и безразложно их притвара! БОЈИМ СЕ ДА ЈЕ РЕЧ О СМИШЉЕНОМ ПРОЈЕКТУ

(ВИДЕО) НАЈКРАЋИ МЕЧ ИКАДА! Гонг за почетак борбе није ни оџвонио до краја: Оно што је урадио амерички боксер препричаваће се још дуго

Извор: Дневно

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon