Твитер/Принтскрин
Политика Србија

НЕУНИШТИВ: Динкић згрће милионе од естраде! А да ли плаћа порез на зараду?

Бивши министар финансија Млађан Динкић данас зарађује милионе од своје музике! Упркос увреженом мишљењу да се од политике у Србији веома удобно живи, Динкић је показао да и изван те сфере уме да од динара направи два, три...

БРУКА! ЗАБРАНИЛЕ ДЕДА МРАЗА: Маја Гојковић и Ана Брнабић не дају деци пакетиће!

Једна песма бившег гувернера и министра у неколико влада на естради достиже невероватних 10.000 евра.

– Динкић је сад већ постао популаран аутор у естрадним круговима и нема проблем да прода своје песме. Неки певачи су се хвалили да су за неке његове хитове платили и 10.000 евра. Неке коштају 8.000, а неке 7.000, све зависи како се договоре – прича извор.

Он подсећа да је Динкић писао песме за Драгана Којића Кебу, Тијану Дапчевић, Џенана Лончаревића, Александру Пријовић, Кикија Лесендрића, Раду Манојловић, док је Ана Бекута најавила да ће ускоро снимити његове песме. Шлаг на торти естрадне каријере овог бившег министра биће рад на новом албуму фолк звезде Светлане Цеце Ражнатовић. Њихова сарадња је, према незваничним информацијама, управо уговорена.

Естрада се почетком 2015. године нашла на удару пореских инспектора и тада су изјаве порезницима давали бројни певачи, почев од Цеце и Зорице Брунцлик па све до Милета Китића и Злате Петровић. Према проценама, естрада годишње оштети буџет за око 18 милиона евра. Међутим, поједини певачи су у Пореској управи кривицу свалили на текстописце.
– У Пореској управи су ме питали коме дајем паре за албум, а то значи да су следећи на удару текстописци. Потврдила сам да текстописцима дајем новац на руке. Па нећу ваљда на ноге – казала је тада медијима певачица Гога Секулић.

Колико је Динкић продао песама нашој естради новинари нису успели да сазнају, јер  није одговарао на питања. Остало је тајна и колико је новца зарадио од песама и колико је убацио у државну касу на име пореза.

ШОК ОБРТ У СЛУЧАЈУ ОДУЗИМАЊА ДЕТЕТА МИЛИ АЛЕЧКОВИЋ! Дете је имало шугу, било запуштено, забрањивали су контакт са породицом?!

Оно што текстописцу остаје је, како објашњава Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку, то да на крају године плати порез на приход. Он оцењује и да је порески систем у овој сфери, у којој се врти огроман новац, пун мањкавости.

– То је велика рупа у целом систему. Естрадно тржиште и та бранша не прате се адекватно и пореска политика је пуна аномалија – сматра Рајић.

Економиста Александар Стевановић објашњава да текстописци продају своју робу или преко ауторског уговора или преко свог предузећа. Он каже и да композитори и текстописци немају економски мотив да сакрију трансакцију за своје песме, јер би се морали одрећи и извођачких тантијема.

– Дакле, могу да сакрију, али би било глупо јер „музички динар“ капље нон-стоп, без обзира на проток времена. Динкић је очигледно способан. Ономе ко може да прода песму за 10.000 евра могу само да скинем капу. А порез плаћа онај ко Динкићу плаћа хонорар, а не Динкић – напомиње Стевановић.

Популаран

Млађан Динкић је од 23. јуна 2005. члан Сокоја, организације која ауторима исплаћује накнаде за емитовање њихових песама у медијима, и из године у годину му расту хонорари. Сокој већ годинама од јавности крије колико исплаћује појединим музичарима, али се незванично могло чути да је за претходну годину Динкић згрнуо чак 450.000 динара, док му је пре тога исплаћивано 350.000, па 328.000…

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Мигрант из Африке попео се на божићну јелку у Милану с намером да скине крст

НЕВЕРОВАТАН покушај уласка у Хрватску, ДЕЧАК ВИСИО ИСПОД АУТОБУСА!

МОСКВА: Путин објавио СЛОГАН ЗА ИЗБОРЕ, а ево како он гласи

Иза опструкције суда за злочине ОВК стоји Тачи?

Извор: Правда, Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
19°
Fri
17°
Sat
19°
Sun
20°
Mon