Извор: pixabay.com
Занимљивости

Необично откриће: Мистериозни египатски фараон био је ,,џин“

Древни фараон који је владао пре 4.700 година највероватније је био џин, објавили су научници.

Остаци за које се верује да припадају краљу Санахту који је владао у периоду треће династије, сматрају се најстаријим случајем гигантизма икад пронађеним.

У раду објављеном у часопису ,,The Lancet Diabetes and Endocrinology“ стручњаци су анализирали скелет пронађен у гробници у близини Бет Халафа 1901. године. Иако још нису сигурни коме је гробница припадала, Санахтово име навело је истраживаче да помисле да је реч о остацима овог мање познатог фараона.

Реч је о скелету изузетно високог човека – високог око 187 цм, што је много више од 162 цм, колико су у просеку били високи древни Египћани.

Франческо М. Галаси са Универзитета у Цириху верује да је тако необична висина ,,Санахтовог“ скелета, последица гигантизма, хормонског поремећаја који изазива претерани раст.

У истраживању, тим је поредио мерења лобање и остатка скелета са антрополошком базом података и испоставило се да су Санахтови остаци много ,,виши“ од свих осталих.

Анализирајући скелет, научници су написали да ,,само његове дуге кости показују знаке гигантизма, а да димензије лица нису увећане у истој мери“.

,,У древна времена, није било никаквог хируршког или фармацеутског третмана. Зато је регресија могла да буде последица само дегенерације хипофизе“.

Иако су истраживачи нагласили да нису сигурни да ли остаци припадају краљу Санахту, највероватније је реч о најстаријем идентификованом случају гигантизма, што је од великог значаја за медицину.

Чак и у случају да овај ,,џин“ није био краљ, вероватно је био члан високе класе, јер је сахрањен са свим почастима у скупој гробници.

Откриће би такође могло указати на друштвене улоге древног Египта. Већ је познато да су људи ниског раста имали посебне улоге и власт, јер се веровало да имају дарове с неба.

,,Иако су ниски људи били у предности у древном Египту, нема белешки о томе да су изразито високи људи били дискриминисани било на позитиван, било на негативан начин“, закључили су истраживачи.

О томе шта су археолози недавно открили у Кеопсовој пирамиди можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ПАРИЗУ: Повређени француски војници

Трамп је обећао „ВАТРУ И БЕС“, а Северна Кореја експресно дала УЗНЕМИРУЈУЋИ ОДГОВОР

Руски туристи бојкотују Црну Гору, хотели празни

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat