Извор: wikipedia.org
Европа Свет

Немци све ближи новим изборима?

Постоји велика шанса да ће Немци поново на изборе у случају неуспеха демохришћана канцеларке Ангеле Меркел да формирају владу с либералима и зеленима.

Тај савез, који на први поглед изгледа неприродно, једина је реална опција за успостављање апсолутне већине у парламенту.

Објављена је листа земаља са највећим РИЗИКОМ ОД ТЕРОРИЗМА, ево где се налази Србија

Неуспех формирања владајуће коалиције би за послератну Немачку био историјски, јер се до сада ниједном није ишло на поновно гласање за Бундестаг. Ангела Меркел нема алтернативу, будући да је већ одбацила могућност коалиције са екстремно десном Алтернативом за Немачку (АфД), док ће социјалдемократе (СПД) радије бити опозиција или ићи на изборе него ући у нову велику коалицију под плаштом канцеларке.

Она је такође одбацила могућност мањинске владе.

Ако и канцеларка и СПД остану при својим ставовима, ићи ће се на нове изборе.

Председник Немачке социјалдемократа Франк-Валтер Штајнмајер треба посланицима да предложи кандидата за канцеларско место. То ће највероватније бити Ангела Меркел, чији су демохришћани, иако ослабљени, освојили највише мандата.

ОБРАДОВИЋ УДАРИО НА ШЕШЕЉА: Брзо си од великог хашког победника стигао до…

Ако она не успе да оствари апсолутну већину, ново гласање у парламенту би било одржано две недеље касније. У случају поновног неуспеха, гласало би се поново а тада би за избор канцелара била потребна проста већина.

Штајнмајер има седам дана да одлучи хоће ли предложити Меркелову, која би водила мањинску владу, или распустити Бундестаг и расписати нове изборе.

У вероватнијем случају, имајући у виду став канцеларке о мањинској влади, избори би били одржани у наредних 60 дана.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Хан: ,,Нормализација односа“ са Приштином предуслов за Србију у ЕУ

Велики скок увоза меса

Компанија „Тесла“ представила и први електрични камион (ВИДЕО)

Оставите коментар