Повлачење немачких трупа, извор: Спутњик
Блиски исток Европа Свет

НЕМЦИ БЕЖЕ ИЗ ТУРСКЕ: почело повлачење немачке војске из Инџирлика

Портпарол немачког Министарства одбране саопштио је да је та земља почела да повлачи своје трупе из ваздушне базе Инџирлик у Турској, а након што је Анкара забранила приступ немачким посланицима тој бази.

Повлачење трупа раније је одобрио немачки парламент. Ради се о 260 војника са пратећом опремом и возилима.

Немачки извиђачко-бомбардерски млазњаци типа Panavia Tornado требало би да наставе да изводе операције из Инџирлика барем до краја јула, као део мисије којом се обезбеђује подршка америчкој коалицији у борби против такозване Исламске државе у Ираку и Сирији, преноси Ројтерс. Немачка поседује 6 оваквих авиона у Инџирлику.

Авиони ,,Панавиа Торнадо“ немачког ратног ваздухопловства у Инџирлику, извор: Спутњик

У међувремену, сав неопходан материјал биће премештен транспортним авионима у нову војну базу код Азрака у Јордану.

Повлачење немачких трупа потврдили су и турски званичници, који су навели да је немачка министарка одбране обавестила турског колегу о датуму повлачења током недавно одржаног самита НАТО-а у Бриселу.

Односи између Турске и Немачке почели су да се погоршавају након што је Немачка забранила турским званичницима да присуствују скуповима немачких Турака у склопу кампање за одржавање априлског референдума у Турској. Турску власт је нарочито увредило што је Немачка истовремено дозвољавала скупове Курда на својој територији и присуство курдских званичника на њима, а пружила је азил и неколицини гулениста одговорних за покушај пуча у Турској. Анкари такође смета немачка подршка крудским оружаним групама које се боре против исламиста, јер оне у очима Турске представљају претњу по националну безбедност и квалификоване су као териристичке. Све то претходило је турској одлуци о ускраћивању гостопримства немачким дипломатама које су намеравале да посете базу Инџирлик маја ове године.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue