Европа Свет

Немачка постизборна клацкалица

Немачка је и даље у политичкој пат-позицији јер је канцеларка Ангела Меркел и у уторак понављала да не жели мањинску владу уз коју не иде парламентарна већина, док се председник Франк-Валтер Штајнмајер нећкао да распише нове изборе.

Усред свега тога, из странке Зелени стижу коментари који доливају уље на ватру. Тврди се, наиме, да су либерали тенденциозно ставили тачку на постизборне преговоре о владајућој коалицији у намери да Меркелову сруше са власти! Наиме, Јурген Тритин, политичар Зелених изјавио је у уторак да лидер ФДП Кристијан Линднер није ни имао намеру да његова партија саучествује у новој власти.

(ВИДЕО) ЖЕСТОК СУКОБ! Вујошевић: Шешељ добио 10 милиона да умукне! Шешељ: Душко, је..ћу ти мајку!

Унутар врха Демохришћанске странке нема сагласности око тога које је од два зла мање, нови избори или мањинска коалиција.

Вицепредседник парламентарне фракције Арнолд Вац супротно Меркеловој, сматра да је решење у коалицији расположених да владају без обзира на то да ли имају парламентарну већину. Није сасвим искључено – упркос изричитим тврдњама шефа социјалдемократа Мартина Шулца – да ће његов сутрашњи разговор са Штајнмајером ипак донети договор о такозваној великој коалицији између демохришћана и социјалдемократа.

У међувремену, већ је одређен термин одржавања нових избора – то је 22. април. Пре тога би, међутим, Штајнмајер требало да да знак за старт поновљеног избора канцелара. Великих временских ограничења нема, али три изборна круга у Бундестагу морају бити одржана у распону од 14 дана. Ако Меркелова буде поново у игри и рецимо, тек у трећем кругу добије релативну већину, председник би могао да је разреши дужности у року од седам дана.

(ВИДЕО) Драматични снимак бекства дезертера из Северне Кореје

Од тог момента надаље, распоред је прецизан. Устав предвиђа да нови избори морају да се одрже у року од 60 дана. Најкасније 69. дана пре избора, све странке морају да предају своје изборне листе. Последњи дан за обавештавање бирача је 21. дан уочи избора.

ПАПРЕНИ НОВИ ИЗБОРИ

Заклао жену на слави јер су му сметали њени гости: Крв шикљала, деца и унуци све гледали

Пословично штедљиви Немци, одмах су потегли и финансијски аргумент против нових избора. Они не би могли да се прецизно израчунају, али оквир даје трошковник септембарског гласања који каже да су том приликом потрошена 92 милиона евра. Како је нагласио један портпарол Савезног министарства унутрашњих послова, у поређењу с парламентарним изборима 2013. године ради се о знатном повећању трошкова: ти претходни избори коштали су 77 милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛИДЕР СРС УПОЗОРАВА НА ЗЛОЧИНАЧКЕ ПЛАНОВЕ ХАГА: Генерала Младића ће осудити на смрт!

Трамп: Разговор са Путином био је диван

Дачић: Србија неће признати Косово због уласка у ЕУ

Извор: Новости.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri