Pixabay
Друштво Србија

Нема га већ ТРИ МЕСЕЦА, потрошене и ЗАЛИХЕ: У Србији несташица НЕЗАМЕЊИВОГ лека?!

У здравственим установама у Чачку већ два и по месеца влада несташица пеницилина.

Понедељак доноси чисто зло грађанима Србије: Нагла промена температуре, а то значи само једно!

Несташица је и у Новом Саду, потврдили су у петак фармацеути у неколико апотека у овом граду. И изабрани лекари у више домова здравља у Београду кажу да је снабдевање овим ињекцијама нестабилно.

У државној апотеци „Теразије“ овог лека у петак није било, а у Центру за информације о лековима Апотекарске установе Београд сазнало се да пеницилина, иако је то лек за болничку и амбулантну примену, али га ипак држе и фармације, нема ни у једној од 124 апотеке у овом ланцу. У Министарству здравља, међутим, кажу да несташице нема, али да је могуће да је негде дошло до краткотрајног застоја у дистрибуцији, о чему, бар засад, нису обавештени.

(ХОТ ФОТО) ШОК! Скинула се и Слобода Мићаловић, ГОЛЕ ГРУДИ ЗА МЕДАЉУ!

У Чачку, лек који недостаје здравственим установама, пацијенти не могу да нађу ни у апотекама.

– Проблем је то што је, како смо сазнали, заустављена производња пеницилина у „Галеници“, а због чега, не знамо – рекао је др Александар Пајовић, директор чачанског дома здравља. – Наши лекари пацијентима прописују антибиотике другог спектра, али пеницилин је незаменљив и то је лек широког спектра.

(ВИДЕО) НОВАК ДОБИО БОРБУ ТИТАНА У ПАРИЗУ: Ђоковић после драме срушио Федерера у спектакуларном полуфиналу!

Апотекари у Чачку су, такође, потврдили да пеницилина нема. Они кажу да покушавају да га набаве, али да им то не успева готово три месеца. Лек су имали, истичу, накратко, само они који су имали нешто залиха које су се брзо потрошиле.

– Планиране су и набављене довољне количине пеницилина – кажу у Министарству здравља. – Нама није пријављена несташица овог лека, али могуће је да је негде дошло до краткотрајног застоја у дистрибуцији из разлога о којима нисмо обавештени.

У Министарству наводе да је Републички фонд за здравствено осигурање спровео поступак централизоване јавне набавке за лек заштићеног назива пеницилин, прашак за суспензију за ињекцију, од 800.000 јединица произвођача „Хемофарм АД“ из Вршца, као и за друге лекове из групе пеницилина.

(ВИДЕО) ТРСТ ПОД ОПСАДОМ ПОЛИЦИЈЕ: Неофашисти и антифашисти на пар стотина метара раздаљине

– Потписани су оквирни споразуми са добављачима 31.октобра и истог дана послате су и инструкције здравственим установама да закључе уговоре за набавку неопходних лекова – наводе у ресорном министарству. – Такође, РФЗО је, поред ињекционих облика пеницилина, осигураним лицима обезбедио и све оралне облике пеницилина: таблете, капсуле и сирупе. На основу оквирног споразума здравствене установе су у могућности да повлаче лек и по истеку важећег уговора, односно у периоду док се спроводи набавка нових количина.

(ФОТО) ЈЕЗИВЕ СЛИКЕ ИЗ СРБИЈЕ! ПОМОР ЖИВОТИЊА ЗБОГ ПШЕНИЦЕ? Грађани у страху питају шта чека људе?

У Апотекама „Ниш“ речено је да имају пеницилинске антибиотике у капсулама и сирупима свих регистрованих произвођача, а да ињекције пеницилина пацијенти ретко траже, јер су за амбулантну примену.

Ретко у примени

У разговору са неколико изабраних лекара сазнало се да су сада ретке ситуације када се пеницилин даје венски или интрамускуларно, јер има пуно савремених ефикасних антибиотика који се пију, што је за пацијенте комфорније.

(ВИДЕО) Стравично невреме направило хорор у Италији: Нестварна сцена, таласи бацили крузере један на други!

– Већ дуго се не практикује да се пеницилин даје у кућним условима, јер је ризик прилично висок не само од пеницилинског шока него и зато што могу да се створе микроемболије, што није опасно, али је за пацијенте непријатно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НЕДОПУСТИВО! Учитељ држао девојчицу која плаче, док је учитељица све то снимала, разлог НЕВЕРОВАТАН!

ПРОГОВОРИЛА ВЕРЕНИЦА ДАРКА ЛАЗИЋА! Певач трпи: Паклено би било да није СТАЛНО НА ЛЕКОВИМА!

КАДА НАМ СТИЖЕ КРАЈ СВЕТА И КАКО ЋЕМО СТАРИТИ ЗА ПАР СЕКУНДИ? Ово су сва Вангина предвиђања! Нека уливају страх у кости!

ХУМАНОСТ ДАРКА ЛАЗИЋА НИКО НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ: Несрећа га је спречила да помогне девојчици оболелој од тумора, али је певач ипак имао план Б!

СЕВЕРНА КОРЕЈА СЕ ПОНОВО РАЗМАХАЛА НУКЛЕАРНИМ РАКЕТАМА: Укините санкције или …

(ВИДЕО) ХАОС У ЗАГРЕБУ! БЛОКИРАЛИ ГРАД ЗБОГ ШЛЕПЕРА СА СРПСКИМ ТАБЛАМА! Полиција сече кров, вади кесе из њега! Приведени Србин и два Црногорца!

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ „ЏЕРУЗАЛЕМ ПОСТА“: Јеврејска држава рођена у Србији?!

srbijadanas.rs/novosti.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
27°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
31°
Sun