Извор: pixabay.com
Економија Србија

Недимовић: Ускоро помоћ пољопривредницима за штету од суше

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић је најавио да ће у наредним недељама бити понуђен концепт помоћи пољопривредицима за отклањање последица суше, а то ће бити кроз материјална давања и преко пословних банака.

Он за ,,Вечерње новости“ рекао да је много важније да се спрече такве ситуације кроз системе за наводњавање и противградну заштиту, електрификацију и осигурање.

,,Један од ризика после суше је и појава афлатоксина, па смо на време упозорили произвођаче“, истакао је Недимовић.

Како је навео, пољопривредници траже новац после суше а кад је добра година нико не пита треба ли нешто да уплати у буџет.

Говорећи о почетку изградње система за наводњавање, он је рекао да ће на простору Војводине бити 11 система, а ове године почиње и изградња једног великог – у Шапцу и Богатићу.

,,Очекујемо да сваке године ставимо до 60.000 хектара под тај систем и да за шест година имамо добру површину која се наводњава. Пољопривредници ће моћи да се прикључе тако што ће плаћати накнаду за воду. А држава даје и повраћај кроз субвенције 50 одсто од уложеног новца за системе за наводњавање“, казао је Недимовић.

На питање шта су донеле законске измене које се односе на продају земљишта, он је рекао да ,,смо успели да поправимо већину лоших решења које нам је донео Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП)“.

,,Захваљујући законским изменама, странци ће моћи да купе само два хектара земљишта и то тек за десет година, јер ће толико морати да буду настањени у Србији. Важно је и да држава има право пречег купца, па ће ко пожели да прода земљу грађанима других држава, морати прво да је понуди Србији. Међутим, странце засад одбија висока цена јер је хектар најатрактивнијих ораница од 12.000 до 15.000 евра“, оценио је министар пољопривреде.

Како је објаснио, 2008. је СС-ом омогућено да стране компаније имају исти третман као и домаће, чиме им је омогућено да оснују фирме у Србији, тако да могу да купују земљиште у Србији.

,,Да смо блокирали ту продају, блокирали бисмо правни промет у тржишном смислу, па би само стране фирме које су већ основале компаније у Србији могле да учествују у трговини“, рекао је он.

На питање колико хектара је у власништву страних компанија, казао је се између 80.000 и 90.000 хектара налази у рукама различитих српских фирми чији су оснивачи компаније из других држава.

,,Већином су из европских земаља, из Мађарске, Хрватске, али и Уједињених Арапских Емирата“, рекао је Немовић.

Коментраишући долазак немачке компаније Тенис у Србију он је казао да је њој за изградњу фарми дато земљиште у закуп.

,,Зрењанин и Кикинда су у процедури и следећи је Сечањ. До краја године очекује се почетак градње, прво у Зрењанину, а у 2018. и почетак рада. Један од услова за инвестицију била је градња нових објеката“, рекао је Недимовић.

На питање хоће ли Србија мењати Закон о ГМО да би постала чланица Светске трговинске организације, министар пољопривреде је казао да одлука о томе да ли ће се дозволити промет ГМО или не „зависи од политичке одлуке хоће ли Србија у СТО или не“.

,,Једино је успела Русија да уђе у СТО, а да не дозволи тај промет. Засад се ништа не ради по том питању, осим што постоји Савет за безбедност хране који се бави анализом свих ризика“, наве је Недимовић.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ФАРМАЦЕУТСКА МАФИЈА: Ево које болести су измислили како би на нама зарадили

Пензионерима 6000 динара у новембру

Забодена застава победе: Асадове трупе разбиле опсаду Деир ез Зора (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat