Извор: pixabay.com
Економија Србија

Недимовић: Русија није ограничила увоз нашег воћа

Руска инспекција упозорила да ће појачати контролу шљива, нектарина и брескви, јер је у 12 пошиљки пронађен инсект.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић тврди да Русија није ограничила извоз српског воћа како су јуче пренели поједини медији. Он је за „Политику” потврдио да је министарство од Росељхознадзора добило упозорење да ће појачати контролу јер је њихова инспекција пронашла неку врсту инсеката у 12 пошиљки из Србије.

Агенција Бета јуче је пренела да би Руска ветеринарска и фитосанитарна инспекција (Росељхознадзор), наводно, могла да ограничи увоз производа из Србије јер је у последње време откривено више случајева зараженог воћа.

Према тим информацијама, реч је о карантинској болести Grapholitha molesta (Busck) или „бресквином смотавцу” који је (од августа до септембра ове године) пронађен у 12 испорука: нектарина, шљива и брескви пореклом из Србије. Агенција наводи да је руска страна саопштила како би због тога могла да буде принуђена да предузме мере и ограничи увоз наших производа.

– То апсолутно није тачно. Речено нам је да уколико се ти случајеви понове, а радиће сталне контроле, постоји могућност ограничавања увоза тих производа из Србије – каже Недимовић, додајући да постоји сумња и да је реч о реекспорту воћа из Белорусије јер се међу спорним контингентима воћа помиње такозвана „пљосната” бресква која се код нас не узгаја.

У августу је, како каже, било око 1.200 извозних пошиљки на руско тржиште и да је поводом 12 спорних испорука министарство у дневној комуникацији са колегама из руске надлежне инспекције.

Министарство пољопривреде саопштило је да су, уколико буде потребе, инспектори Росељхознадзора позвани да у сваком тренутку дођу у Србију и заједно са српским колегама анализирају све спорне тачке. Недимовић ће следеће недеље у Москви, учествовати на седници мешовите комисије где ће са највишим руским званичницима, између осталог, и министром пољопривреде Александром Ткачевим, разговарати о свим питањима.

Како се може видети на сајту руске инспекције, њихова фитосанитарна инспекција, у јулу ове године, зауставила је око 19 тона свеже брескве пореклом из Србије због неусаглашености са фитосанитарним прописима те земље. У образложењу се наводи и то да је пошиљку пратио фитосанитарни сертификат који, наводно, доказује да је произвођач поштовао карантинске прописе ове земље.

И прошлог лета било је неколико инцидената са извозом српског воћа у Русију. Међутим, никада није до краја разјашњено да ли је воће заустављено на граници са Русијом било заиста из Србије или је посреди био реекспорт из неких других држава. Росељхознадзор на свом порталу свакодневно објави 20 до 30 забрана или ограничења увоза воћа и поврћа из различитих држава. Када су пропусти учестали могуће су и потпуне блокаде извоза из тих земаља. Контрола је постала ригорознија после увођења санкција произвођачима из Европске уније због сталног покушаја реекспорта воћа на то тржиште.

У министарству пољопривреде тврде да проблема у трговању са Русијом нема и да је потврда тога – раст извоза. Истичу да је, од јануара до августа ове године, извоз поврћа из Србије у Русију био већи 22 одсто него у истом периоду 2016. године, а да је код воћа забележен раст од 10 одсто.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кина до 2020. шаље роботска возила на Марс

Освета руског „калибра“ за напад на руске војнике у Сирији (ВИДЕО)

Немачки медији: Шта то Ердоган доноси Србији?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat