youtube.com/RTS
Друштво Србија

НЕ МОЖЕ ДА СЕ УЛЕТИ У МАГЛУ НА АУТО-ПУТУ! Професор Саобраћајног факултета о удесу који је шокирао Србију: Овај фактор је главни кривац за трагедију?

Густа магла помиње се као главни "кривац" јучерашња два ланчана судара која су се готово истовремено догодила јуче ујутру на ауто-путу Београд-Ниш. Упркос томе, Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета доводи у питање да ли су реакције возача биле примерене, те истиче утицај људског фактора у овом случају.

СРЦЕ ГА ЈЕ ИЗДАЛО! Језиви детаљи ШОКАНТНЕ СМРТИ ДЕЧАКА (6) НА ШКОЛСКОМ ЧАСУ: Само је пао са столице, 20 МИНУТА ПОКУШАВАЛИ ДА ГА РЕАНИМИРАЈУ!

„Кретао сам се из правца Ниша неком нормалном брзином. Била је нека сумаглица, а када сам прошао Мораву – зид“, изјавио је јуче један од учесника у ланчаном судару.

С друге стране, професор Вујанић, каже да на овој деоници постоје ознаке, које помажу возачима да одреде видљивост на путу. Такође, иако се од првог момента несреће магла наводи као главни узрочник, Вујанић пре свега истиче људски фактор.

Он је објаснио да управо на тој деоници на којој су се јуче догодила два удеса, у оба смера, каже да постоје белом бојом исцртани полукругови уз линију зауставне траке, који служе за одређивање стања видљивости на путу.

ОДЛУЧНА ДА УМРЕ! ТИНЕЈЏЕРКА ИСЕКЛА ВЕНЕ, ПА СЕ УГУШИЛА КЕСОМ! Стравично самоубиство у стану на Новом Београду!

– Уколико видите само један полукруг пред собом, примерена брзина је 40 километара на сат, ако видите два, онда 60, и тако даље – каже Вујанић.

Он објашњава и да на ауто-путу, који може имати мало закривљење, магла није изненађујућ фактор, и да не може „ођедном да се улети у њу“.

– Возачи имају прилику да је на равном путу виде пред собом, смање брзину, а када уђу у маглу, укључе сва четири мигавца, како би били видљиви другим учесницима. Дакле, постоји велики утицај људског фактора, а у оваквој ситуацији није могао само један возач да погреши. Неколико њих је погрешило, а нећу знати тачно ко, док не видим документацију са увиђаја – рекао је професор Вујанић.

КРАЈ НЕДЕЉЕ У ЗНАКУ ПРАВОГ МИХОЉСКОГ ЛЕТА: Петак широм Србије сунчан и топао, а ево и какав је викенд пред нама

Такође, Вујанић је објаснио и да ова деоница није обележена као црна тачка, али ће након ове несреће, највероватније постати. Он је објаснио да деоница бива категорисана као црна тачка, ако на годишњем нивоу на том месту погине одређен број људи.

ЈП „Путеви Србије“: Магла и неприлагођена брзина

(ВИДЕО) ГРМИ ПОДГОРИЦА! ЦЕО СТАДИОН СКАНДИРА: КОСОВО ЈЕ СРБИЈА! Навијачи Орлова и Соколова певају ЗАЈЕДНО!

„Дуж деоница на територији где је појава магле честа, као што је случај са Поморављем, сигнализација је прилагођена временским приликама односно постављене су табле за маглу и обележене су беле тачке у виду полукругова на прописаном растојању, којима се учесници у саобраћају обавештавају да је неопходно смањити брзину и исту прилагодити условима на путу“, наводи се у саопштењу ЈП „Путеви Србије“.

Они су додали и да њихови представници свакодневно обилазе деонице путева, те да сви уочени недостаци благовремено буду санирани и поправљени.

(ВИДЕО) МАСОВНА ТУЧА НАВИЈАЧА НА СТАДИОНУ У ПОДГОРИЦИ: Погледајте општи хаос уочи утакмице Црна Гора – Србија

„Највероватније да су смањена видљивост због густе магле и неприлагођена брзина узрок катастрофалних саобраћајних незгода које су се јуче догодиле на ауто-путу између Ћуприје и Јагодине, али свакако питање утврђивања узрока саобраћајних незгода препустићемо надлежним институцијама“, пише у саопштењу овог предузећа, у коме је изражено саучешће породицама настрадалих.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВАЖНА ПОБЕДА: Вучић честитао српским фудбалерима!

(ВИДЕО) Циркус у Белој кући: Репер лупао по Трамповом столу, Иванка немо посматрала

Детаљи смрти ђака првака усред школе: Само је пао са столице, лекари га реанимирали 20 минута, али узалуд!

Хулигани који су тукли људе у Бетон хали припадници групе ,,Веље Невоље“!

Kurir.rs/Blic

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
30°
Thu
31°
Fri
30°
Sat
32°
Sun