Друштво

НА „ЕКО“ ПУМПАМА КРАДУ ГОРИВО: Потрошачу украли 14,9 литара дизела

Владимир Мандић из Београда доказао да му је сипано скоро 15 литара горива мање него што му је наплаћено. Тужио сам их из ината, а не због пара, поручује оштећени.

Владимир Мандић из Београда вероватно је једини човек који је судским путем доказао да нас поткрадају на бензинским пумпама. Пре три године њему су на „Еко“ пумпи у Борчи наплатили 14,9 литара дизела више него што уопште може да стане у његов резервоар.

Кад су одбили да исправе грешку, а ни инспекција није била на његовој страни, Мандић је пресавио табак и тужио „Хеленик петролеум“ („Hellenic Petroleum“). Крајем прошлог месеца, Апелациони суд у Београду одбио је жалбу ове компаније и донео одлуку да се Мандићу надокнади штета и исплате судски трошкови.

– Новац је потпуно небитан у овом случају. То је ситна пара због које никог никада не бих тужио нити бих, ако би ми је неко дуговао, тражио да ми врати. Само сам се заинатио, јер они нису хтели са мном да разговарају кад се то догодило, ни да ми бар кажу: „Извините, наш радник је погрешио.“ Да су то урадили, на томе би се и завршило. Нарочито ме је погодило јер сам њихова стална муштерија, што сам и доказао картицом лојалности. Отад не сипам гориво код њих – прича Мандић након доношења правоснажне пресуде.
Немио догађај десио се још 5. јула 2014. године.

– Отишао сам на „Еко“ пумпу у Борчи и рекао да напуне до врха. На каси су ми наплатили девет хиљада и нешто динара. Када сам се вратио од касе до кола, комшија ме је упозорио да су ми наплатили 58,95 литара – прича Мандић.

Још тада он је тврдио, а касније и једноставно доказао да у његов аутомобил „дачија логан“ не може да стане 59 литара горива. У упутству за употребу које је добио уз аутомобил пише да је „корисна запремина резервоара 50 литара“.

– Сваки резервоар аутомобила, поред декларисане запремине танка, може у доводни цевовод да прими додатну количину горива, такозвани одушак, што је вероватно био случај и приликом овог утакања – правдали су се тада у „Еко“ пумпи.

Владимир се обратио Тржишној инспекцији, али ни они нису утврдили неправилност. И поред извештаја инспекције Владимир Мандић је остао неповерљив, па је одлучио да уз помоћ људи из удружења „Заштита потрошача“ направи мали тест. У ауто-сервису поред „Еко“ пумпе у Борчи потпуно је испразнио резервоар. Потом је аутомобил догурао до бензинске пумпе и рекао раднику да наточи гориво до врха. Испостављен му је рачун за 50,07 литара, што је око 8,9 литара горива мање него што су му прошлог пута наводно наточили.
На основу тога Мандић се обратио суду части. Привредно друштво „Еко Србија“ је пред овим судом части проглашено кривим јер је, како пише у одлуци, „наплатило од оштећеног минимално 10,95 литара горива више од онога што је могло бити сипано у резервоар“.

Фото: informer.rs

Суд је „Еко Србији“ изрекао меру усмене опомене. Владимир каже да га је у овом поступку највише изненадило то што из „Еко Србије“ више нису тврдили да у одушак његовог аутомобила може да стане 10 литара горива, већ су, како тврди, „кренули са новом одбраном да сам ја дошао на пумпу другим аутомобилом који има резервоар већи од 50 литара“.

Суд части није уважио тврдњу представника „Еко Србије“ да је Владимир дошао другим аутомобилом да наточи гориво, будући да то нису тврдили раније, приликом Владимирове рекламације. Ипак, Владимир сматра да је усмена опомена коју је изрекао суд сувише блага казна, па је покренуо спор пред Трећим основним судом у Београду. Након три године, Апелациони суд одбацио је жалбу компаније и пресудио у Мандићеву корист.

– Једноставно сам их тужио да бих доказао да они раде нешто што је незаконито и да бих их онемогућио или на неки начин опоменуо да то не раде осталим потрошачима – наводи Мандић.

Како каже, ни после правоснажне пресуде, не јављају му се из ове компаније са одговором да ли ће да плате то што морају или ће, како каже, опет морати да се суди са њима.

Извор: Заштитник потрошача

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДРАМАТИЧНО: Северна Кореја ПОНОВО лансирала балистичку ракету!

(ФОТО/ВИДЕО) ТЕРОРИЗАМ У ХАМБУРГУ?! Мачетом насрнуо на људе и викао Алаху Екбер – ЈЕДНА ОСОБА УБИЈЕНА!

Пројекат ,,ТИХИ УБИЦА“: 7 сати му вадили крв како би насликали слику (ФОТО, ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue