Извор: PixaBay
Занимљивости

НАУЧНИЦИ УЖАСНУТИ: Почело је шесто изумирање врста, још нисмо свесни последица!

Истраживања показују да је у последњим деценијама дошло до "биолошког истребљења" дивљих врста, што значи да је започело шесто масовно изумирање у Земљиној историји, које је много озбиљније, него што се раније мислило.

Научници су анализирали популације и ретких и широко заступљених врста и открили да су изгубљене милијарде регионалних и локалних друштава. Они окривљују претерано ширење људских насеља и нештедљиву употребу ресурса и упозоравају да за исправку нанете штете морамо брзо да реагујемо.

Студија објављена у часопису „Proceedings of the National Academy of Sciences“ указује на „застрашујући удар на основе људске цивилизације“.

Професор Герардо Себалос, са Аутономног националног универзитета у Мексику, каже да је ситуација тако лоша да би било неетична употреба слабијих речи у описивању размера катастрофе.

Раније студије показале су да врсте изумиру знатно брже него милионима година раније, а нова студија описује постепени нестанак чак и свуда заступљених врста.

Научници су открили да трећина од више хиљада врста које се данас не сматрају угроженима постепено губи популацију и да је у последњих неколико деценија изгубљено 50 одсто одраслих јединки.

Детаљни подаци постоје за копнене сисаре, од којих је готово половина изгубила више од 80 одсто јединки у последњем веку.

Научници указују на случај лавова, који су насељавали највећи део Африке, а некада и југ Европе и Блиски исток, све до северозапада Индије. Данас је највећи део популације ишчезао.

Извор: Б92

Оставите коментар