Pixabay
Друштво Србија

НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ Укидање померања казаљки донело би несрећу у Србију!

Када сте јутрос померили казаљке за сат времена уназад како бисте га прилагодили зимском рачунању времена, вероватно сте то учинили последњи пут.

НОВА ОДЛУКА ЛЕКАРА ИЗ ЗЕМУНА: Говорило се да ће певача преместити на ВМА, а сада је ОТКРИВЕНА ИСТИНА о даљем лечењу Дарка Лазића

Сезонска замена летњег и зимског рачунања времена уведена је код нас 1983. године и од тада се последње недеље у марту сат помера један час унапред, а последње недеље октобра враћа се уназад. Тако је било и у већем делу Европе, међутим, одлука Европске комисије да предложи укидање сезонског рачунања времена могла би драстично да промени све. Према том предлогу, свака чланица ЕУ би до априла 2019. године требало да одлучи да ли ће остати у зимском или летњем рачунању времена. За земље које остану у зимском рачунању времена, данашње померање часовника било би последње, док би у земљама које се одлуче за летње време, часовници били померани још једном, крајем марта следеће године.

МОЈ ОТАЦ ЈЕ УБИЈЕН САМО ЗАТО ШТО ЈЕ СРБИН: Јован Јаковљевић био је прва жртва рата у Вуковару 1991. године

Летње рачунање времена уведено је како би се боље искористила дневна светлост, а његова предност је и усклађивање времена у међународном саобраћају. Прва је у укидању летњег рачунања времена ногу повукла Русија.

– Русија је 2014. године прешла на стално рачунање зимског времена, после медицинских истраживања која су указала да перманентно летње рачунање времена ствара стрес и здравствене проблеме, као и саобраћајне несреће у раним јутарњим часовима. У нашој земљи могуће је да летње време више одговара због већег броја сати дневног светла у поподневним часовима. Међутим, у зимском периоду летње рачунање времена би имало за последицу да би јутарњи сумрак био дужи – објашњава др Анђелка Ковачевић, шеф Катедре за астрономију Математичког факултета.

УЖАС У СОБИ 331! КНЕЛЕ ЛЕЖИ У ЛОКВИ КРВИ: Ово је последња фотка првог пуцача деведесетих! УБИЦЕ ИМАЛЕ ШИФРУ – „КНЕЛЕ ИДЕ САМ!“!

После последњих истраживања, и Европска комисија је одлучила да предложи да се време више сезонски не мења, јер је људима потребно бар четири недеље да се привикну на промену рачунања времена, па је, поред утицаја на здравље и саобраћај, и продуктивност на послу била упитна непосредно после померања сата.

Новим предлогом Закона о рачунању времена, који је у скупштинској процедури, и даље је предвиђено летње и зимско рачунање времена. Међутим, постоји и одредница која каже да се њихова примена усклађује са обавештењима Европске комисије, тако да би и Србија могла да престане са променама часовника, иако није чланица ЕУ.

МАНИЈАКА ИЗ ТРАМВАЈА ЗВАЛИ САМУРАЈ: Сада га нико не препознаје на улици, а ова ствар му је променила живот

Према мишљењу Слободана Бубњевића, физичара и уредника сајта “Науке кроз приче”, предлог за укидање сезонске измене времена није најсрећнија за Србију, али не постоји ниједан други пут него да се следи став Европске комисије.

Слободан Бубњевић, Фото: Medija centar Beograd

– Ту није реч ни о политичким, ни о идеолошким разлозима. Моје мишљење је да није требало укидати померање сата, али из песрпективе већ донете одлуке Европске комисије, то питање је закључено и Србија неизоставно мора одустати од померања сата, што је за нас једино разумно, па је, осим да се надамо останку у указном (летњем) времену, свака дискусија о алтернативама излишна. Историја метрологије нам показује да бисмо плаћали непредвидиво велику цену ако бисмо мерили време на другачији начин од остатка Европе, у организацији живота, економији, култури…. Србија је чланица међународног СИ система мера од његовог успостављања у 19. веку и први је приоритет да користимо исте мере и то на исти начин као и људи у другим земљама. Сви други аргументи противни овој ситуацији падају у воду пред захтевом да се ускладимо – каже Бубњевић.

ПОЧИЊЕ БАБЉЕ ЛЕТО! АКО ВАМ СЕ ДАНАС ДОГОДИ ОВА НЕПРИЈАТНОСТ, НЕ БРИНИТЕ! ТО ЈЕ ЗАПРАВО ДИВНО: Народна веровања од Петковдана до Митровдана!

Он објашњава да би укидање летњег рачунања времена Србију погодило јер се налази на самом крајњем источном ободу средњоевропске временске зоне и да мрак код нас пада раније него на Западу, па би нам и обданица била краћа, иако су нам навике и ритам живљења слични као у остатку Европе. Он додаје да би нам корисније било да останемо у зони летњег рачунања времена, а не зимског, као што је случај на пример у Русији.

– Никако се не може рећи да Србија припада источној временској зони, већ је само додирује и у њу улази мањим делом територије. Промена временске зоне значила би огромне економске губитке, потом и разлике у сату у односу на нама посебно блиске земље Западног Балкана, па о томе не треба ни размишљати. Јасно је да је за Србију повољније да остане у летњем, а не зимском времену, па треба да се надамо да ће то бити одлука на нивоу континента – каже Бубњевић.

УСКОРО НОВО ПРАВИЛО! ОБУКА ВОЗАЧА СКУПЉА, ОЧЕКУЈТЕ ПАПРЕНЕ ЦЕНЕ: Ево шта се мења и колико ће вас коштати возачки!

Ускладићемо правила са ЕУ

У Министарству привреде објашњавају да Србија задржава досадашњи начин рачунања времена, те да се одлука ЕУ неће аутоматски примењивати код нас.

– Уколико ЕУ промени начин рачунања времена, то се неће аутоматски применити и у Србији, с обзиром на то да још нисмо земља чланица ЕУ. Међутим, као земља кандидат за ЕУ, имамо обавезу да у најкраћем року то учинимо – кажу у Министарству.

(ВИДЕО) НАЈСУРОВИЈИ ЗАТВОР НА СВЕТУ По њих 200 у ћелији, а на сваких сат времена када се чује пљесак руке ДЕШАВА СЕ ЈЕЗИВА СТВАР

Швајцарци неће да буду временско острво

Пошто земље ЕУ саме могу да одаберу које ће време, летње или зимско, да користе, у медијима тих земаља до сада су се појавиле незваничне информације да би Данска, Холандија и Финска могле да задрже зимско време као званично, док би Португалија, Пољска и Кипар задржали летње. Једна од земаља која није у ЕУ, а сигурно ће се прилагодити рачунању времена у Унији је и Швајцарска, каже др Јирг Најдерхаузер, директор швајцарског Федералног института метрологије МЕТАС.

– То ћемо учинити из практичних разлога, јер не желимо да будемо временског острво – каже он.

(ФОТО) НЕБО СИРИЈЕ ЋЕ БИТИ НЕПРОБОЈНО: Почела обука сиријске посаде на С-300

Потрошња струје више није аргумент

Искоришћавање обданице и следствено томе уштеда струје били су један од разлога за увођење сезонске промене рачунања времена. Али, стручњаци кажу да тај аргумент више не важи.

– У прошлости је кућно осветљење било примарни окидач за потрошњу струје, и тада је померање сата могло имати ефекта. Међутим, у данашњем свету климатизациони системи и електроника су значајни потрошачи струје, тако да померање сата не утиче на умањење потрошње, већ је може и повећати – каже др Анђелка Ковачевић.

Крвави детаљи злочина у Новом Саду: Ево зашто је на журци искасапљен убица навијача!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ПРЕСУШИО ДУНАВ! КАТАСТРОФАЛНИ ПРИЗОРИ: Овако нешто се не памти!

ПУЦЊАВА НА ПЛАЖИ У ФУТОГУ: Две особе рањене

Болтон Лаврову уз осмех: Македонија је врло компликована држава

(ВИДЕО) МЕРКЕЛОВА КОМЕНТАРИСАЛА ПУТИНОВ КАПУТ: Руски председник јој кратко одговорио, али су се твитераши наљутили!

ВУЛИН: Формирање војске на тзв. Косову може да узнемири читав Балкан

Alo/Blic

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue