Америка Свет

Научници тврде да су докази о глобалном загревању јачи него икад

Најновији обиман извештај урађен за потребе америчке владе износи закључак да су докази о глобалном загревању јачи него икад, што пркоси једној од главних теза администрације председника САД Доналда Трампа да људи немају утицај на климатске промене.

Извештај који је објављен у петак, један је од две научне процене које су власти САД обавезне да издају на сваке четири године. Објављен је, такође, нацрт налаза о томе како загревање утиче на САД.

Упркос страховањима који су неки научници и еколошки заговорници изразили, члан Националне администрације за океане и атмосферу САД Дејвид Фахи рекао је да није било политичког мешања или цензурисања коначног извештаја.

„Много тога што смо учили у претходне четири године указује на могућност да су ствари много озбиљније него што мислимо”, рекао је Роберт Коп из Универзитета Рутгерс, један од неколико десетина научника који су радили на извештају.

Од 1900. године, Земља се загрејала за један степен Целзијусов, а мора су нарасла за 20 центиметара. Топлотни таласи, обилне падавине и шумски пожари постали су редовна појава, наводи АП.

Министар за енергетику САД Рик Пери, као и председник Агенције за заштиту природе у више наврата су рекли да угљен диоксид није главни кривац за глобално загревање.

У извештају се наводи да је „екстремно вероватно” да је глобално загревање директно узроковао човек, углавном пуштањем угљен диоксида у атмосферу, путем сагоревања угља и природног гаса.

„Гледајући век уназад, не постоји других убедљивих објашњења”, наводи се у извештају.

Научници су такође закључили да је људски допринос глобалном загревању од 1950. године – између 92 и 123 процента. Цифра пробија границу од 100 одсто због тога што неке природне силе, како што су активности вулкана и промене у циклусима кретања Земље, делују на хлађење планете, али их надмашују ефекти гасова стаклене баште.

„Овај период је најтоплији у историји модерне цивилизације”, рекла је једна од ауторки Катарина Хејхо.

По први пут, научници су нагласили неколико опасности које би могле да се појаве услед глобалног загревања, за које Хејхова каже да због њих „ноћима не спава”.

Једна од таквих ствари је успоравање струје у Атлантском океану, што би могло да доведе до изобличење времена широм света. Још једна последица тога били би много јачи метеоролошки феномени „Ел Нињо”, повлачење леда на Гренланду и Антарктику, што би довело до пораста нивоа мора, као и огромне емисије метана и угљен диоксида из отопљеног леда, што би значајно убрзало глобално загревање.

У извештају се не наводи колика је вероватноћа да се тако нешто догоди.

Извештај такође упозорава на то како би климатска промена погоршала услове живота, позивајући се на огромне шумске пожаре у Калифорнији, као и супер олују „Сенди” од пре пет година.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Песков о могућим темама на састанку Путина и Трампа

ТЕМПИРАНА БОМБА: Муслимански мигранти у редовима берлинске полиције

Војнотехнички институт запошљава нове стручњаке

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon