ria.ru
Занимљивости

Научници откривају шта представља највећу опасност по здравље човека

Друштвена изолација и усамљеност представљају већу опасност за човека, него гојазност. Узајамно деловање тих фактора на друштво расте сваке године и може да представља озбиљан проблем. До овог закључка су дошли амерички психолози са Универзитета Бригам Јанг (Brigham Young University).

Односи са другим људима, како кажу научници, представљају основну потребу човека, која је важна како за његово психолошко стање, тако и за опстанак.

Научници су спровели две метаанализе, а у свакој од њих су објединили резултате десетине истраживања. Прва анализа укључује скоро 150 научних радова, који покривају узорак од укупно 300 хиљада добровољаца. Како на основу тога научници објашњавају, чврсте друштвене везе доприносе смањену ризика од преране смрти за чак 50%. Друга метаанализа представља резултате 70 истраживања на узорку од преко 3 милиона људи у Европи, Азији, Северној Америци и Аустралији. Усамљеност или изолација од друштва, према закључцима научника, повећава ризик од превремене смрти у већој мери него други фактори, укључујући и гојазност.

Истраживачи и научници се залажу за то да државни здравствени системи морају да узму у обзир утицај друштвених односа на здравље становништва. Комплетно саопштење за јавност поводом ове студије можете погледати овде.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

АНТИСРПСКА ОДЛУКА НОВОСАДСКЕ ШКОЛЕ: Прекречен велики мурал ,,Косово је Србија“

ПРЕСУДА ПРЕДСЕДНИКУ ДEMOKRATA ЗА АФЕРУ ПАШЊАК ОТКРИЛА: ШУТАНОВАЦ на рачуну има чак 300.000 ЕВРА!

Битка за Идлиб: Против кога ће се Дамаск борити након победе над Исламском државом?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon