Извор: pixabay.com
Занимљивости

Научници открили 91 вулкан испод Антарктика – ево зашто то забрињава

Научници Универзитета Единбург открили су највеће вулканско подручје на Земљи, 91 вулкан, које се налази два километра испод површине ледене коре која покрива западни Антарктик.

Они су користили радар који ,,види“ кроз лед и запрепастили се бројем вулкана које су пронашли – 91 до сада непознат вулкан, уз 47 откривених у ранијим истраживањима прошлог столећа.

Овај проналазак засењује вулканско подручје источне Африке, где се налазе познати вулкани Најирагонго, Килиманџаро, Лонгонот и остали активни вулкани.

Новооткривени вулкани високи су од стотину метара до 3.850 метара. Сви су прекривени ледом, који у овом подручју лежи у слојевима дебелим више од четири километра.

Стручњак за глечере Роберт Бингам, један од аутора студије, указао је у Гардијану на забрињавајући тренд: ,,Већина вулканизма који се догађа у свету тренутно је у регијама које су тек недавно изгубиле свој ледени покров, након краја последњег леденог доба. У та се места убрајају Исланд и Аљаска.“

,,Према теорији, то се догађа јер без ледених покрова на њима јавља се опуштање притиска вулкана на том подручју и они постају активнији“, објаснио је Бингам.

Уколико дође до ерупције, вулкани би могли отопити лед који би исцурио у океан и повисио ниво мора.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БРУКА БРИТАНСКЕ РАТНЕ МОРНАРИЦЕ: дрон неопажено слетео на палубу највећег британског брода

Невиђени раст ове валуте ништа не може зауставити!

„Треба учити од Немањића“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat