Илустрација (Фото: Правда)
Политика Србија

„НАТО ЈЕ ГАЂАО СРБИЈУ, А УБИО МЕЂУНАРОДНО ПРАВО!“ Следећа жртва ће бити Европа!

Учесници панела о принципима немешања у унутрашње послове територијалну целовитост суверених држава сагласили су се да међународно право које је прекршено у случају бомбрадовања Југославије не постоји и да у њему доминира принцип "јачег", док је Рафаел Израели са Хебрејског универзитета у Јерусалиму поставио питање постојања и саме међународне заједнице

Рафаел Израели наводи да је његова главна претпоставка да међународна заједница не постоји, јер се око сваког питања светске силе „гложе“.

ВУЧИЋ О АБОЛИЦИЈИ: Нека деца су својом руком данас писала жалбу… Руком…. Нису им ни праве адвокате послали, ето како су злоупотребљени! НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ БЛОКАДУ САОБРАЋАЈНИЦА

„Уместо да кажемо да нема међународног права тачније је рећи да не постоји међународна заједница“, рекао је Израели.

Додаје да велике силе говоре једно, а раде друго називајући их лицемерним и у том смислу поменуо да је Русија током рата између Ирака и Ирана обема земљама продавала оружје.

„Када је исти човек из публике навијао прво за једног, па за другог боксера и када су га питали како може да навија за обојицу рекао је да он не навија ни закога, већ да је зубар“, пренео је Израели одговор једног руског дипломате.

(ВИДЕО) ОПОЗИЦИЈА НАМЕРАВА ДА ПАРАЛИШЕ ЦЕЛУ СРБИЈУ Јеремић најављује блокирање саобраћајница, блокаду институција, престанак рада на факултетима…

Алексеј Кондратјев, члан Комитета за науку, образовање и културу Савета федерације који је био присутан на конференцији реаговао је на то, те навео да је Изреал подржао Американце за време „Ирангејта“ одосно када су исто то чиниле и САД.

Кондрјатев је рекао и да се од бомбрадовања Југославије 1999. године с аспекта међународног права у свету ништа није променило и да је „право јачег“ почело да доминира.

Говорећи о историји Србије која је, како је рекао, устала против Хитлера и борила се до „последње капи крви“, као и Русија, Кондрјатев је констатовао да је Русија поносна зато што има такву браћу и поручио да је Косово срце Србије након чега је уследио аплауз у сали.

САСЛУШАНА ТРОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ! Тужилаштво предложило притвор за насилнике у згради РТС

Оцењује и да је 1999. први пут од оснивања УН примењена сила против једне суверење земље без сагласности те организације и да је НАТО водио рат против мале земље гађајући цивилне циљеве и употребаљавјући забрањено оружје.

Навео је да је Алијанса гађала Србију око 700 пута и да је то била демонстрација силе против мале суверене земље којај није представљала никакву опасност по мир и безбедност у региону.

Кондратјев је указао да је бомбардовање оставило трајне последице на животну средину и изазвало незапамћену еколошку катастрофу будући да је, каже, бачено 2.300 ракета, 48.000 бомби и 12 тона пројектила са осиромашеним уранијумом.

Анализа државне комисије: Језиве последице бомбардовања по децу!

Говорио је о хиљаду убијених и 5.000 рањених припадника војске и полиције и око 2000 који су, каже, означени као колатерална штета.

Додао је да према проценама српских експерата материјаланллна штета износи око 103 милијарде долара.

„Бомбардовање је нанело велику шттеу поверењу међу државама и избацило војни аспект у први план. Нису извучене праве поуке и даље постоји пракса примене двоструких стандрада и једностране примене норми међународног права“, навео је Кондратјев и закључио да је неопходно вратити се изградњи система европске безбедности који би искључио даљу деградацију мировног система.

Председник Националног покрета Русофила из Бугарске, Николај Малинов указао је на значај принципа немешања у унутрашње ствари суверених држава.

„Ја то говорим са болом, јер је тадашња влада моје земље, без обзира на антиратне протесте које смо организовали, препустила свој ваздушни пропуст за наношење удара на наш братски народ И СРЈ“, рекао је Малинов.

Изјава бивше хашке истражитељке пре изрицања пресуде: КАРАЏИЋ би од сутра могао да буде СЛОБОДАН ЧОВЕК?

Указује на неке проблеме који се, како је навео, заобилазе последњих 20 година, попут санкција која су уведене СРЈ.

„Према резултатима неких анализа, штета од санкција и војних операција, износи много и много милијарди евра“, рекао је Малинов.

Са „болом и горчином“ констатује да одређени чиниоци из ЕУ И НАТО пренебегавају „цинично међуанродно право“, те је оценио да се извоз демократије претворио у „циничну праксу“ у односу на земље богате ресурсима, по цену њихове дестабилизације и дестабилизације читавог региона.

Додао је да питање о месту и улози Уједињених нација и Савета безбедности УН добија невероватну тежину, те је оценио да треба инсистирати на покретању процеса Хелсинки 2.

„Предстоји нам трка у наоружању, после изласка САД из уговора. Ако не будемо свесни да ће прва настрадати Европа, то значи да 20 година након бомбародвања СРЈ ништа нисмо научили“, упозорио је Малинов.

Као три најважније поуке, које је потребно извући, навео је дијалог, политичко решавање проблема и мир.

(ВИДЕО) ДОДИК ОВО НЕ ДОЗВОЉАВА! Република Српска неће НАТО границу на Дрини: „Бомбародовали су наше положаје, бацали осиромашени уранијум, људи су страдали…“

Ханс Кехлер са Института у Инсбруку назвао је бомбардовање 1999. године „трагедијом“ која се догодила у околностима када није важио механизам расподеле моћи који је мефју чланицама СБ постојао до Хладног рата после којег је, каже, превладао униполарни свет.

„Мора да постоји равнотежа моћи у СБ, јер је то била изворна идеја 1945. када су четири земље основале организацију и тада се ниједна чланица СБ не би усудила да направи корак као 1999. године“, рекао је Кехлер.

За њега није било ниједног позитивног аспекта у преговорима у Рамбујеу уз оцену да оно што је тада било на столу не би прихватила ниједна разумна влада.

„Да је Србија то прихватила, то би била потпуна предаја суверенитета дела своје територије. Не видим ниједан позитиван ефекат тих преговора“, рекао је Кехлер.

Осврнуо се и на термин „међународна хуманитарна интервенција“ којим се покушава, каже, објаснити разлог НАТО агресије на Србију, истичући да том синтагмом не може да се назове нешто током чијег је спровођења почињен велики број ратних злочина.

Народни посланик и новинар Мирослав Лазански наводи да је „брутална истина“ да међународно право не постоји, односно да оно постоји само између приближно једнаких држава по политичкој, економској и војној снази, док је термин „правда“ само „обична апстракција“.

У том контексту, осврнуо се и на агресију НАТО-а пре 20 година, наводећи да то јесте било флагрантно кршење међународног права и злочин против мира, односно да је НАТО изашао из одбрамбено дефинисаних улога и статута те 1999. године, али је рекао и да је могуће да је „такав ватромет“ био потребан НАТО-у да би упутили поруку Русији.

СЛУЧАЈ КОЈИ ЈЕ ЗГРОЗИО ЦРНУ ГОРУ Сексуално се иживљавали над девојчицом (11), снимили мучне сцене, па је уцењивали да им доноси злато и накит који су препродавали?!

Лазански је рекао да је нама сада остало да се позабавимо тиме како ћемо изаћи из косовског кошмара, али је оценио и да се Запад сигурно неће покајати што је допринео таквој ситуацији управо бомбардовањем, нити ће признати своју грешку или платити за причињену штету.

„Нама остаје да из тога извучемо одређену поруку, да јачамо нашу економију и одбрану, да видимо ко су нам прави савезници у свету и да правимо праве потезе, да не истрчавамо пред руду и да знамо где је граница нашег националног интереса и достојанства“, поручио је Лазански.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Лавров Волкеру: Боље да ћутите о томе какве користи има Русија од суседства са Балтиком

ПАНИКА У АУТОМЕХАНИЧАРСКОЈ РАДЊИ У ВРАЊУ Подигли су аутомобил да га сервисирају, а онда су почели да се тресу од страха

Секташи узнемиравали покојнике: Ломили споменике, изводили ритуале!

(ВИДЕО) ДОДИК ОВО НЕ ДОЗВОЉАВА! Република Српска неће НАТО границу на Дрини: „Бомбародовали су наше положаје, бацали осиромашени уранијум, људи су страдали…“

(ВИДЕО) Стравична несрећа! Трудница испала из комбија који се превртао

Полиција ухапсила младића (21) код Ресника! У жбуњу сакрио џак дроге

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
18°
Sat
19°
Sun
21°
Mon
19°
Tue