Извор: sputnik.com
Аналитика Европа Русија Свет

НАТО ДРХТИ: Почела велика руска војна вежба ,,Запад 2017″ (ФОТО/ВИДЕО)

Авиони и хеликоптери руске војске слетели су на више војних аеродрома који се налазе у Републици Белорусији. Они се налазе у функцији предстојеће велике војне вежбе стратегијског формата „Запад-2017“, у којој ће учествовати војске Русије и Белорусије. У склопу ове вежбе ће учествовати око 70 ваздухопловних борбених апарата из обе земље.

Аутор: Слободан Ђукић

Стратегијска војна вежба „Запад-2017“ почиње данас и трајаће до 20. септембра. Вежба ће се одржати на територији Републике Белорусије и укључиваће 6 војних полигона. Део вежбе ће захватити и територију Руске Федерације у Лењинградској, Псковској и Калињинградској области. Поред посматрача из организација ОДКБ, ЗНД и ЕАЕС вежби ће присуствовати и посматрачи ОЕБС-а и НАТО.

Извор: sputnik.com

Према различитим проценама, у вежби „Запад-2017“ учествоваће око 13.000 војника и официра. Што се тиче борбене технике, поред 70 авиона и хеликоптера, на вежби ће учествовати око 250 тенкова, 200 артиљеријских јединица различитог калибра, као и 10 бродова Балтичке флоте. Илустрације ради, за потребе превоза контингента руске војске који треба да учествује у овој вежби Министарство одбране је ангажовало преко 4.000 путничких и теретних вагона.

Извор: mil.ru

Планирано је да се вежба одржи у 2 етапе, које ће подразумевати борбу против диверзантско-терористичких група непријатеља уз истовремено груписање снага по дубини фронта, као и заједничко планирање, израду и спровођење плана битке у случају масивне ваздушно-копнене агресије на једну од чланица Савеза Русије и Белорусије. Дакле, по својој природи ова вежба има класичан одбрамбени карактер.

Извор: sputnik.com

Иначе вежба је пробудила велику забринутост у земљама које се налазе у саставу НАТО (Пољска, Литванија) и које се граниче са Белорусијом, укључујући ту и Украјину. Оне сматрају да је ова вежба претња по њихов суверенитет и генерална проба за велику конфронтацију са НАТО-савезом, изостављајући том приликом чињеницу о великом броју веома агресивних НАТО вежби (и по кодном називу али и по структури ангажованих снага) које се већ годинама одржавају буквално на границама Русије и Белорусије. При томе су западни војни аналитичари излазили у јавност са проценама укупног броја људства и борбених средстава у овој вежби. Тај број је достизао бројку и до 100.000 учесника, са неколико хиљада јединица борбене технике, правећи директну паралелу са великим војним маневрима „Запад-81“ још из времена бившег СССР-а.

Извор: Russia Beyond

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Сутра први лет на линији Београд–Пекинг

Пјонгјанг прети: Потопићемо Јапан, а САД претворити у пепео и таму

Венецуела више не признаје долар

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
28°
Sat