Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, извор: Спутњик
Политика Србија

НАСТАВЉА СЕ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Гашење Српско-руског центра званичан услов Брисела?!

Расте притисак Брисела да не одобримо дипломатски статус руским хуманитарцима у нишком спасилачком центру. Балтичке земље и Пољска инсистирају да се око поглавља 31 уграде захтеви о слабљењу веза Србије и Русије.

Притисци америчких и европских званичника да Београд не одобри дипломатски статус Српско-руском центру у Нишу могли би да се претворе у званичан услов Брисела када на дневни ред дође отварање поглавља 31, које се односи на спољну политику и безбедност, а могли би да затраже чак и гашење Центра.

Извештај о скринингу овог поглавља још није достављен Београду, а према нашим информацијама, овај документ је „закочен“ јер балтичке земље и Пољска инсистирају да се у њега угради низ захтева који се односе на слабљење веза Србије и Русије – од увођења санкција до војне сарадње.

– Србија се приликом оснивања Центра сагласила да ће дати дипломатски статус особљу. То није толики проблем за Запад, колико могућност да дипломатски статус добије и сама зграда Центра, чиме би он практично постао руска територија. Када је Центар осниван, он је био део „пакета“ договора о „Јужном току“, који је у међувремену суспендован, па се поставља питање сврхе тог центра – каже нам Игор Новаковић, координатор Радне групе за поглавља 30 и 31 Националног конвента о ЕУ.

Из Центра у Нишу поручују да је он, за пет година рада оправдао своје постојање и намену, која је искључиво у домену хуманитарног реаговања – пружања помоћи, спасавања и организације сарадње у борби са ванредним ситуацијама:

– Што се тиче међудржавног споразума о условима боравка, привилегијама и имунитету представника Центра, то представља политичко питање и о томе одлучују владе Србије и Русије.

 

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић и Тачи данас са Могеринијевом

Макрон: Француска отворена за дијалог са Русијом о Украјини

Дан када су усташе убиле једног од највећих српских сликара (ФОТО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat