Извор: pixabay.com
Занимљивости

НАСА снимила Сунчеве бакље, и ових дана геомагнетна олуја

Америчка свемирска агенција НАСА је снимила две највец́е "Сунчеве бакље" за 12 година, од којих је једна таква "ерупција" у среду изазвала прекид у емитовању радио-таласа на Земљи.

Јучерашња „Сунчева бакља“ је највећа од септембра 2005. године, када је регистрована претходна, класе „X“ што је ознака за најинтензивније појаве те врсте. Док је јучерашња била класе „X17“, највећа „Сунчева бакља“ до сада забележена је била класе „X20“, априла 2001. године.

У среду је била још једна „бакља“ али слабије снаге, класе „X9,3“, а једна још слбија, „X2,2“, снимљена три сата раније.

„Штетно зрачење од ‘бакље’ не може проћи кроз Земљину атмосферу како би физички утицало на људе на земљи, међутим, када су довољно интензивне, ‘бакље’ могу ометати атмосферу у слоју где путују ГПС и комуникациони сигнали“, саопштила је свемирска агенција.

Упозорење о геомагнетним олујама које је НАСА издала 7. септембра остаје на снази и наредних неколико дана.

„Анализа указује да ће избацивања короналне масе (Сунца, ЦМЕ) стизати до Земље и у петак, 8. септембра, и у суботу 9. септембра“, рекла је НАСА.

Огромна соларна олуја 1859. године назана ,“Карингтонов догађај“ (Carrington Event) изазвала је хаварију телеграфског система широм Европе и Северне Америке, а „поларна светлост“ која настаје од „соларног ветра“ могла се видети далеко на југ, све до Кариба.

Ако би се данас догодила слична Сунчева олуја, процењује се да би могла изазвати штету од две хиљаде милијарди долара.

„Сунчева бакља“ класе „X9“ је највећа снимљена у садашњем „Сунчевом периоду“ од 11 година, када се активност Сунца повећава и смањује. Та појава сада иде ка „Сунчевом минимуму“ – смањењу Сунчеве активности, те ерупције на Сунцу постају све ређе.

Следећи „Сунчев минимум“ очекује се између 2019. и 2020. године.

Али последњих неколико соларних циклуса је збунило научнике. Током последњег „Сунчевог минимума“, 2010. години, током две године готово да уопште није било „бакљи“, што није забележено скоро 100 година.

Недавна студија о последњих 30 година података о „Сунчем циклусима“ показује да се смањила густина магнетног поља Сунца, од чега зависе и „бакље“, а променила се и брзина ротације Сунца.

Ауторка студије Ивон Елсворт са Универзитета у Бирмингему у Великој Британији је рекла да „нисмо сасвим сигурни које ће последице бити, али је јасно да смо у неуобичајеним временима“.

Упозорење на могуће последице „Сунчевих бакљи“ у среду је пренео и Републички геодетски завод (РГЗ) Србије чија Геомагнетска опсерваторија Гроцка (ГЦК), прати соларно-геомагнетске поремећаје и размењује податаке у оквиру Светске мреже геомагнетских опсерваторија.

Интензивна соларно-геомагнетска олуја која са Сунца стиже до Земље, може довести до поремећаја електро-мреже и дистрибутивних система, сателитских и комуникационих система, ГПС технологија, радарских система и система за навигацију, објавио је РГЗ.

РГЗ је додао да „геоефективност соларне и геомагнетске буре може имати утицаја на промене метеоролошких параметара и на формирање временских прилика“, те „биоритмичка, радна и физичка активност метеоропата и хиперсензитивних људи мора бити прилагођена ситуацији, морају се пратити упутства и препоруке медицинских установа“, саопштено је на сајту те установе.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Путинова реч доноси мир у Украјину — под два услова

Заев испуњава бесу Албанцима: Хоће ли Македонија опстати

БЈРМ ће гласати за пријем Косова у Интерпол

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
26°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
32°
Sun