pixabay.com
Свет

НАСА: Овим градовима прете поплаве

Уз помоћ својих специјалних aлата, Насини научници су дошли до закључка којим приобалним градовима у свету прети највећа опасност од потапања у случају топљења одређених делова леденог покривача Гренланда и Антарктика, а услед глобалног загревања изазваног људским активностима.

Како преноси Би-Би-Си, иако се Гренланд и Антарктик налазе далеко од Њујорка и Лондона, отапање леда им може нанети озбиљне проблеме, тачније, ниво мора ће се подићи и самим тим променити бројне светске обале.

Делови ледене коре Гренланда који прете Лондону, означени циклама бојом

 

Различит утицај имаће на различите градове у различитом степену, тврде стручњаци из Насе. Какав ће утицај на који део Земљине кугле имати топљење глечера зависи од колико ће воде отицати и куда.

Научници Насине лабораторије за млазни потисак су направили ГФМ (Gradient Fingerprint Mapping), виртуелни глобус на коме је могуће пронаћи 293 приобална града и видети на који начин ће топљење леда утицати на сваки од њих.

Насин виртуелни глобус ГФМ, алат уз којег помоћ су одредили шта ће се десити у случају топљења леда на Гренланду и Антарктику

Њујорчани би, на пример, требало да буду најзабринутији због три велика глечера на североистоку Гренланда и три на северозападу.

Лондону, такође, прети нестанак, док ће Сиднеј бринути о леду на северу и североистоку Антарктика.

Када би се три глечера на Гренланду отопила ниво мора би порастао за десет центиметара, предвиђа НАСА, што је велика претња по источну обалу САД.

Делови ледене коре Гренланда који прете Њујорку, означени циклама бојом

Ако се западни део Антарктика сруши, ниво мора би порастао за 1,2 метара.

И Европи се због топљења западног дела Гленланда предвиђа потоп, тачније градовима: Тромсу, Ослу, Атини, Сиракузи и Дубровнику.

Иако је процес топљења ледених површина на Гренланду имао значајан утицај на околину у прошлом веку, научници упозоравају да ће у 21. веку он бити још већи.

Делови ледене коре Антарктика који прете Сиднеју, означени циклама бојом

„Градови и државе покушавају да направе планове за ублажавање последица поплава, али морају да размишљају 10 година унапред и процене ризике на исти начин као и осигуравајућа друштва“, рекао је научник Ерик Ивинс, пренео је Би-Би-Си.

Извор: РТС, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Охридска архиепископија СПЦ добила спор против Македоније

(ВИДЕО) Банде миграната и анархиста ДИВЉАЈУ ПО БРИСЕЛУ ВЕЋ ДАНИМА

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ШЉИВАНЧАНИНА: Истина о покољу у Вуковару!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon