Извор: nasa.gov
Занимљивости

НАСА: Џиновска озонска рупа се најзад смањује (ВИДЕО)

Из америчке свемирске агенције НАСА стигла је ретко добра климатска вест, а то је да се џиновска рупа у Земљином озонском омотачу смањује и најмања је од 1988.

Из америчке свемирске агенције НАСА стигла је ретко добра климатска вест, а то је да се џиновска рупа у Земљином озонском омотачу смањује и најмања је од 1988.

Ове године рупа је била највећа у септембру, када је била широка око 20 милиона квадратних километара, што је два и по пута већа површина од Сједињених Држава, пренео је “Вашингтон пост”.

Тада је, ипак, била за 3 милиона квадратних километара мања од прошле године, а од тада се још смањила.

Ова добра вест појављује се 30 година након што је откривена озонска рупа, чије откриће је довело до Монтреалског протокола 1987.

Временски услови у стратосфери заслужни су за ово смањење озонске рупе, а они су топлиији него икад. Научници наводе да топао ваздух одбија хемикалије попут хлора и брома које уништавају озонски омотач.

Временски услови изнад Антарктика били су слабији, што је довело до топлијих температуре које су успориле губитак озона. Пол Њумен, шеф научног тима за Земљу у НАСА-ином Центру за свемирске летове Годард у Гринбелту у Мериленду каже да је то попут урагана – неких година има мало оних који дођу до обале а ово је година у којој временски услови доводе до побољшања формације озона.

Научници Уједињених нација приписали су опоравак озонског омотача 2014. избацивању из употребе хемикалија које се користе за фрижидере и клима уређаје крајем “80-тих. Хлорофлоуроугљеник, међутим, има дуг век и моћи ће се наћи како плута у атмосфери 100 година од сада, кажу научници, преноси Блиц.

Они су предвидели да се озонски омотач неће вратити на стање пре “80-тих до 2070.

У јуну су научници идентификовали могућу претњу опоравку озона а то је дихлорометан, индустријска хемикалија чије се присуство у атмосфери током протеклих 10 година удвостручило. Ако њена концентрација настави да расте, то би могло одложити опоравак озона изнад Антарктика за 30 година.

Уништење озонског омотача углавном се одвија изнад Антарктика и посебно угрожава становнике јужне хемисфере. Озон, безбојни гас, штити Земљу од штетног ултраљубичастог зрачења које узрокује рак коже, омета раст биљака и друго, подсећају научници.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАТО и ДОС спаљивали стратешку дипломатску документацију Србије

Малу Медлин траже у близини Србије: Потрага за мистериозном женом у љубичастом

Вулин: Војска Србије мора да буде толико јака да нико не жели са њом у сукоб

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu