Маневри на Тибету, извор: youtube.com
Кина Свет

Напето између Кине и Индије, кинеска војска извела маневре на Тибету

Пекинг извођењем војних вежби са бојевом муницијом на Тибету појачава ниво упозорења индијским трупама да напусте спорну територију на тромеђи Кине, Индије и Бутана, која се налази на Хималајима.

Кинеска државна телевизија је емитовала снимак на коме се види војна јединица која вежба гађање у неидентификованом делу Тибета. Лансирани су пројектили и пуцало се из артиљеријског оружја.

Портпарол кинеског министарства одбране Рен Гуоћијанг је јуче рекао да, иако је кинеска војска показала „највећу добру вољу“ према индијским трупама и „висок ниво уздржаности, уздржаност има своје границе“.

„Ниједна земља не треба да потцени самопоуздање и капацитет кинеске војске да очува мир и и одлучност и вољу војника да бране национални суверенитет, безбедност и развојне интересе“, рекао је Рен.

„Кина је јасно рекла да нема простора за преговоре и да је једино решење безусловно и неодложно повлачење индијских снага из региона“, саопштила је агенција Синхуа и додала да ће „ако се Кина сад повуче, Индија бити охрабрена да у будућности прави нове проблеме“.

Индијске трупе су ушле у подручје на висоравни Доклам у јуну, пошто се Бутан, савезник Њу Делхија, жалио да кинеска војска гради аутопут на бутанској територији.

Пекинг тврди да се Доклам налази на Тибету и да кинеско-бутански гранични спор нема никакве везе са Индијом и захтева повлачење индијских снага пре почетка било каквих разговора.

Кина и Бутан воде разговоре о граници од осамдесетих година, а Индија тврди да су војници у спорном подручју јер би изградња пута нарушила статус кво и имала „озбиљне безбедносне импликације за Индију“.

Индијска министарка спољних послова Сушма Свараџ је јуче рекла да је Индија забринута због кинеских акција на границама, али да ће и даље настојати да несугласице реши преговорима јер ,,рат није решење“. Кинески министар спољних послова међутим истиче да је Кина показала ,,добру вољу“ тиме што је индијску страну обавестила о намери изградње аутопута још пре него што су радови почели, али је уместо одговора Њу Делхи послао војне снаге у спорни регион.

Индијски експерти сматрају да би изградњом тог пута Кина добила приступ подручју званом Силигури коридор, чијим блокирањем би североисток Индије био одсечен од остатка земље. Индија иначе са стрепњом и неповерењем посматра кинески успон и кинеске пројекте попут ,,Новог пута свиле“ и ,,Ланца перли“ јер оцењује да на тај начин Пекинг опкољава Индију. Односи две земље оптерећени су пограничним споровима због којих је шездесетих година прошлог века избио рат у коме је победила Кина. Обе државе су нуклеарне силе са великим привредним растом.

Кина је недавно на паради поводом 90. годишњице од формирања својих оружаних снага демонстрирала своју војну моћ, што можете погледати кликом ОВДЕ.

Извор: Говори Србија, РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

„Сиријски експрес“: логистичка мега-операција руске армије

Врела лета нису последица ,,глобалног загревања“, а ево и до када ће трајати!

Линта: Хрватска није заслужила да буде чланица ЕУ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri