Фото: pixabay
Занимљивости

Наоружани руски космонаути плаше Американце у свемирској станици

Руски астронаути носе оружје са собом у свемир. НАСА и Вашингтон, међутим, захтевају се са Међународне свемирске станице уклони руско борбено оружје. Американдце посебно плаши специјални троцевни пиштољ, који највише личи на скраћену ловачку пушку.

Руски стручњаци се нису сложили са тим ставом. Јуриј Гидзенко, начелник Управе за посебне припреме астронаута, сматра да постоји потреба за оружјем на васионском броду.

Инжењер Насе Џејмс Оберг, с друге стране, инсистира да се са Међународне свемирске станице уклони руско борбено оружје.

Он сматра да пиштољу није место у орбити, где људи морају да раде у условима великог стреса и психичке напетости.

Разлог због којег су руски космонаути наоружани нису ванземаљци, већ проблеми који могу да настану након слетања на Земљу.

Троцевни пиштољ, који највише личи на скраћену ловачку пушку, служио је углавном за спасавање живота астронаута од дивљих животиња или за давање сигнала спасиоцима.

Тако су 1965. Алексеј Леонов и Павел Бељаев имали ванредно принудно атерирање у тајги. Због специфичности терена, спасилачки тимови нису могли да допру до астронаута.

Леонов и Бељаев били су присиљени да проведу у тајги неколико дана, па им је оружје тада било потребно. Астронаути су за себе изградили склониште, али су до њих, „на гејање око ватрице“, почели да долазе медведи, који су се тек пробудили из сна и зато били врло гладни и агресивни – наводи „Руски вијесник“.

Троцевни пиштољ показао као најоптималнији за решавање постављених задатака: заштита од „опасних звери и криминалних елемената“, проналажење хране ловом и давање светлосних сигнала визуалног посматрања.

Пиштољ који је у СССР-у добио назив „СОНАЗ“ показао се поузданим.

– Стављали смо песак у унутрашњост пиштоља, наливали воду, шта све нисмо чинили – и оружје је издржало све – сведочи Николај Филатов, заменик начелника Одељења за припрему астронаута за преживљавање у екстремним условима.

Чим су за пиштољ чули казашки пастири, одмах су астронаутима почели да нуде трампу. Давали су цело стадо оваца, а један чобанин понудио је астронаутима чак и своју жену.

Извор: Срна

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У Хрватској ври: Усташки поздрав дрма Владу

СВЕ НАС ЈЕ МАЊЕ И У СВЕТУ: У Аустралији од Срба праве Хрвате и Босанце, а у САД нас за 50 година неће ни бити

Ко ће да брани Северну Кореју ако се деси најгоре

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat