pixabay.com
Србија

Намножили се вукови на Јужном Кучају

На Бељаници и Јужном Кучају намножили су се вукови и захваљујући само бризи људи у Шумском газдинству "Јужни Кучај" у Деспотовцу, који редовно пуне мрцилишта, вукови не силазе у села и не праве штету.

Људи из ловишта кажу да им се понекад пожале сељаци или ловци, јер вукови нападну ловачког пса или пса чувара, али објашњавају да се то дешава зато што је вук животиња са великим радијусом кретања.

„У овом ловишту вук је штеточина и може се ловити током целе године, за разлику од многих земаља Европе и код нас у Војводини, где је заштићен“, кажу за Танјуг у ловишту које се простире на 26.360 хектара.

Наводе да се, према ценовнику „Србијашума“ за ову годину, одстрел вука у том ловишту наплаћује 43.750 динара без ПДВ-a.

ЗАКЛЕО СЕ ПРЕД СВИМА! Ове речи је на гробу сина изговорио отац убијеног Марка Маркуша!

Објашњавају и да је од око 60 вукова за одстрел одређено десет, да се лови искључиво са чеке, на мрцилишту, а најбоље је да се лови зими када је крзно квалитетно и када је добар трофеј.

„Лов на вука је веома атрактиван за све ловце, посебно иностране из земаља где је лов на вука забрањен, али га је и тешко одстрелити јер је веома опрезна животиња“, напомињу шумари.

pixabay.com

Некад је било тровање вукова, сада је то законом забрањено јер се тровањем угрожавају друге животиње на терену: дивље свиње, гавранови, јастребови… и то је један од разлога зашто их има много.

НОВИ СКАНДАЛ ПОТРЕСА ПСГ: НИКОЛА КОЈО ОКРЕНУО ЛЕЂА ЈАНКОВИЋУ: Била би ми част да те сад напустим!

У ловишту „Јужни Кучај 4“, које је на надморској висини од 317 до 1.339 метара, има пет мрцилишта на која се износи храна за вукове и где се они хране, праве мању штету у ловишту и лакше се лове на тим местима.

Вукови као и остала дивљач у овом ловишту су у доброј кондицији, здрави и добро храњени.

У ловишту су и високе чеке за смештај шест до десет ловаца од којих неке имају и кревете и прозоре за лов у зимским условима.

ЕУ УДАР НА СРБИЈУ! ОДМАХ ЗАУСТАВИТИ ГРАДЊУ ПРУГЕ БЕОГРАД-БУДИМПЕШТА: Није у складу са законима Уније!

Ловци се доводе преко Туристичке организације у саставу „Србијашума“, напомињу у овом ловишту и подсећају да за смештај ловаца имају четири ловачке куће: „Ресава“, „Валкалуци“, „Пештерац“ и „Јаворак“.

У овом ловишту су ловци ове године одстрелили пет јелена, од којих је један био у „сребрној медаљи“ са преко 190 поена. Одстрелио га је домаћи ловац и за њега, према ценовнику, платио око 600.000 динара.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Харадинај: ЗСО само као координационо, не као извршно тело

ЛАВРОВ ПОРУЧИО: Сирија не сме да се распарча

(ВИДЕО) Израелски обавештајац открива: Распад СФРЈ испланиран — циљ удаљити Србију од Русије

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat