Printscreen
Друштво Србија

НАМЕРНО СУ ОСТАВЉАЛИ ПАЦИЈЕНТЕ ДА УМРУ ЗБОГ 300 ЕВРА: Доктор Борко пре 13 година открио стравичну везу Хитне помоћи и погребника, па прошао ПАКАО!

Једна од најмонструознијих афера у здравству "спрега Хитне помоћи и погребника" из 2005. године, а коју је отворио тадашњи директор Хитне помоћи др Борко Јосифовски, после чега је прошао професионалну и приватну гологоту, можда ће добити свој епилог после јучерашње пресуде Вишег суда у Београду.

Не, још нисмо добили имена лекара који су, како је тврдио др Јосифовски намерно пуштали да пацијенти умру како би узели провизију од 300 евра од погребног предузећа, већ, како је објављено у пресуди Вишег суда, да су чак пет државних органа предузели штетне радње према Јосифовском и ставили га у неповољнији положај због извршеног узбуњивања.

ПЕТОГ ОКТОБРА ХОЋЕ ДА СРУШЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ! НОВА ОБОЈЕНА РEВОЛУЦИЈА ПО СТАРИМ МЕТОДАМА!

У питању су, како је објављено, Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова, Агенција за борбу против корупције, Прво основно јавно тужилаштво у Београду и Више јавно тужилаштво у Београду.

Открио невиђену аферу па добио отказ

Јосифовски је још 2005. године указивао на криминалне радње лекара Хитне помоћи и приватних погребних предузећа, да би након тога био смењен, а две године касније и отпуштен.

„Ово је нешто што је епохално и што даје наду да ће се убудуће судити по правди“, рекао је јутрос Јосифовски коментаришући пресуду.

(ФОТО) ФОТКАО СЕ ИСПРЕД НАТПИСА „ДОБРО ДОШЛИ ЂАЦИ ПРВАЦИ“ Педофил из Београда тражио од девојчице најпервезније ствари, па отишао да вреба нове жртве испред школе

Он је оценио да је пресуда Вишег суда велики тренутак за наше правосуђе, када је реч о суђењима по Закону о заштити узбуњивача.

„Ово је нешто што је епохално и што даје наду да ће се убудуће судити по правди. Сматрам да се ово не би десило да није било храброг и одважног судије која је сигурно била под великим притиском, али је на крају у име народа донела праведну пресуду“, истиче Јосифовски.

Бивши директор београдске Хитне помоћи каже да је, након што је одлучио да обелодани аферу, прошао кроз веома тежак период.

Вучић Мекалистеру: Да ме туку моткама, нећу признати Косово

Голгота јер није ћутао

Смењен је са места директора, а да нико није проверио његове наводе и био је, каже, дискредитован као неко ко је државни непријатељ и ко угрожава рад Службе хитне медицинске помоћи.

„Касније истраге су показале да је све оно што сам говорио заправо била истина и да људима није била пружена помоћ у одсудним тренуцима због хонорара који је стизао од приватних погребника“, наглашава Јосифовски.

Тај лекар напомиње да је посао изгубио у монтираном процесу и да су били фалсификовани документи да би се све то извело.

„И што је било јако тешко у свему, судије су прихватале та фалсификована документа као правно валидна и доносили неправедне пресуде. Али, надам се да је свему томе крај и да је ова пресуда прекретница у таквој пракси“, каже Јосифовски.

Како је он поручио, борба није завршена, али да је афера добила прави епилог у право време, „касније не би било других трагичних афера у здравству које су односиле људске животе“.

„Сматрам да докле год кривци, односно, починиоци кривичних дела који су учествовали у мом прогону не буду изведени пред лице правде, не можемо очекивати боље друштво“, закључује Јосифовски.

СУМЊИЧИ СЕ ЗА ТЕШКО ДЕЛО ПРЕВАРЕ: Поднета кривична пријава против Сергеја Трифуновића

Подсетимо, Борко Јосифовски је својевремено упозорио Министарство здравља да поједини лекари Хитне помоћи намерно нису стизали на време и нису обављали реанимацију пацијената да би тако приватним погребним предузећима обезбедили зараду. Уместо награде, смењен је са места директора Хитне помоћи, а потом и отпуштен.

Јединствена пресуда у свету

Ова пресуда јединствена је и у светским оквирима јер је први пут утврђено да је више друштвених органа учествовало у одмазди над узбуњивачем.

Овом првостепеном одлуком, на коју постоји право жалбе, Виши суд у Београду је обавезао поменуте органе да, по правоснажности пресуде њу о свом трошку објаве у дневном листу Политика у року од осам дана од пријема писаног отправка пресуде, под претњом принудног извршења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ ПРЕДЛОЖИО: Легализујте проституцију, тако је најбоље!

Москва одговара на нове оптужбе Вашингтона о хаковању: То је опасан пут

ХОРОР У ЧАЧКУ Претукао бившу супругу металном шипком, па се обесио

Русија стартује са планом који потпуно мења светску економију

ПРЕТУЧЕН ПОЛИЦАЈАЦ У ПРИБОЈУ: Тупим предметом задобио више удараца у главу, НАПАДАЧ УХАПШЕН

Курир/Блиц/Танјуг/РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri