Припадници Војске Србије на вежби ,,Saber Guardian 17", извор: mod.gov.rs
Uncategorized

Након вежби са Русима, следи и она са НАТО: заказана прва НАТО вежба на територији Србије

Активна војна неутралност подразумева војну сарадњу са свим релевантним војним чиниоцима из иностранства. Међутим, да ли у војној неутралности Србије постоји потребан баланс између сарадње са НАТО и сарадње са Русијом?

Прва заједничка војна вежба са земљама чланицама НАТО која ће бити одржана на територији Србије планирана је за октобар идуће године, преноси данас амерички Радио Слободна Европа који наводи да би она могла представљати политички искорак у сарадњи са Северноатланском алијансом.

Како пише РСЕ, после више од 20 војних вежби у којима је, под окриљем НАТО програма Партнерство за мир, учествовала углавном као посматрач, вежба „REGEX18” биће први пут одржана на територији Србије.

Такав план потврђен је за РСЕ у Министарству одбране, али тај радио наводи да одговор на питања о детаљима вежбе није добио. РСЕ преноси да, иако се Србија до данас у великој мери ускладила са НАТО стандардима, уз инсистирање војне неутралности, војна сарадња са Русијом и даље се у јавности много више потенцира, а Србија очекује испоруке модерног наоружања из Руске Федерације.

Припадници Војске Србије на вежби ,,Saber Guardian 17″, извор: mod.gov.rs

А припадници Војске Србије из састава 21. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске учествују ових дана на мултинационалној вежби „Platinum Lion 17.2“, која се од 31. јула до 10. августа изводи на полигону за обуку „Ново Село“ у Бугарској. На овој вежби коју организује Европска команда Оружаних снага САД, поред вода од 30 припадника Војске Србије учествује још око 800 војника из Албаније, Бугарске, Македоније, Молдавије, Румуније, САД, Словеније, Украјине и Црне Горе.

Ова вежба обухвата заједничку обуку вода/чете у нападу, припрему положаја за одбрану, пружање прве помоћи и медицинску евакуацију, затим борбу у урбаној средини и борбу против импровизованих експлозивних направа. Учесници увежбавају и ангажовање пешачких патрола у инцидентним ситуацијама.

Припадници Војске Србије на вежби ,,Saber Guardian 17″, извор: mod.gov.rs

Осим тога, припадници Министарства одбране и Војске Србије, и то њих 30 из састава Треће бригаде Копнене војске, 23 из Специјалне бригаде и 26 из Управе за војно здравство, су, заједно са око 40.000 учесника из 22 државе, недавно учествовали и у мултинационалној вежби „Saber Guardian 17“, која се истовремено изводила на полигонима у Мађарској, Румунији и Бугарској. На овој вежби, која се изводила у периоду од 7. до 22. јула, тежиште је било у извођењу операција пробоја из окружења, успостављању и одржавању пољске болнице, специјалним операцијама и борбама у урбаним срединама, што је за нашу војску нарочито важно јер Србија не поседује адекватан полигон за симулацију урбаних борби.

Србија званично води политику војне неутралности, међутим забрињава чињеница да још увек не постоји стратешки документ који би недвосмислено и трајно утврдио овакво опредељење државе. Иако активна војна неутралност подразумева успостављање војне сарадње са свим релевантним војним факторима у међународном окружењу уз истовремено несврставање ни у један војни блок, јавност онеспокојава чињеница да Србија учествује у далеко већем броју војних вежби са НАТО, него са Русијом.

Извор: Говори Србија, Политика, МОД РС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ево зашто је Руско-српском хуманитарном центру у Нишу НЕОПХОДАН дипломатски статус

Руски хеликоптер Ми-8 угасио пожар код Босилеграда

ДОЛАЗЕ БОЉИ ДАНИ ЗА ВОЈСКУ: до краја године повишице припадницима Војске Србије

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun

Истакнуто