ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) НАЈВЕЋЕ МИСТЕРИЈЕ ДРЕВНОГ СВЕТА: Ако се икада одгонетну, промениће све што знамо о историји

Ако желите да унесете немир међу археологе и историчаре, само их питајте за коначно објашњење о ових пет ствари.

Често се као необјашњиве древне мистерије истичу Стоунхенџ или египатске пирамиде. Али иако крију одређене тајне, та два најпознатија споменика старине углавном су решена. На пример, када су у питању пирамиде, постоје чак и записи колико су пива и хлеба добијали радници. Археолози су пронашли и разне предмете који их и данас збуњују, али постоје много веће мистерије древних цивилизација који ће, ако се икада одгонетну, променити све што знамо о историји.

Храм који не би смео да постоји

Гобекли Тепе у Турској је археолошко налазиште на планинском прелазу, а састоји се од 200 стубова, високих отприлике три метра и тешких 20 тона, постављених у отприлике 20 кругова. Многи стубови имају угравиране опасне животиње.

Ништа од овог не би било изненађење да су подигнути, рецимо, у време египатских пирамида или Стоунхенџа, али Гобекли Тепе је саграђен пре 12.000 година.

Постојање овог налазишта потпуно збуњује сва конвенционална гледишта на развој цивилизације. Према свему што знамо, у то време су људи тек правили прва стална насеља. Идеја споменика, и то монументалног, који би изградило ловачко-сакупљачко друштво које тек излази из леденог доба, до сада је невиђена. Пре открића налазишта, научници су веровали да људи тог времена нису имали комплексан систем симбола, друштвену хијерархију и поделу рада – три важне ставке за изградњу 89-метарског масивног храма.

(ВИДЕО) СВЕТСКА ПРЕСТОНИЦА ИЛУМИНАТА НИЧЕ У ЕВРОПИ: Гради се ужурбано, нови симболи тајног друштва свакодневно се појављују

Службена, организована религија је последица сталног друштва, односно појављује се тек пошто је човек направио стална станишта и створио такве друштвене односе. Међутим, проналаском Гобекли Тепеа сугерише се да је доба изградње храмова много старије и да је можда обрнуто – да је прво настала централна религија која је потом организовала људе у изградњу монументалног споменика у близини сталних извора хране. Тек тада су се људи постепено почели да баве пољопривредом.

У сваком случају, ово налазиште отвара много више питање него што нуди одговора. Како је номадском човеку из млађег каменог доба, у време када је Земља изашла из леденог доба, успело да организује радну снагу? Зашто је саграђен? Зашто је старији од других сличних структура, и то хиљадама година?

Писмо које знамо да читамо, али не разумемо

Мала цивилизација која је постојала на територији данашње Тоскане измислила је аквадукте, урбанизам, канализацију, мостове и металургију, све оно што се неправедно приписује Риму. Етрурци су били једна од најважнијих и најутицајнијих цивилизација антике, али њихове тајне не можемо да откријемо јер никада нико није успео да преведе њихово писмо.

Иако постоји обиље докумената на њиховом језику, ниједан од њих никада није превела ниједна друга цивилизација. Најопсежнији писани документ је “ланена књига” (Либер Линтеус) која се чува у Археолошком музеју у Загребу. Садржи око 230 редова текста и 1200 речи, а највероватније је реч о ритуалном календару. Захваљујући томе, знамо подоста о њиховом писму.

НАТО се спрема за рат у срцу Европе — чека их клопка

Настало је из варијанте грчког алфабета, за исти глас су користили различита слова (нпр. К и Ц за /к/) што су касније преузели и други језици попут латинског а писали су (углавном) са десна на лево. Дакле, доста њихових речи научници могу да прочитају, али немају појма шта значе, с обзиром на то да је етрурски језик јединствен и није у сродству ни са једним познатим језиком.

Нестало прво европско царство

Код Етрураца бар знамо како су сами себе називали. Али изузетно напредну и невероватно богату цивилизацију на Криту називамо именом које су им подарили грчки митови. Са своје домовине на Криту, Минојци су доминирали Егејским морем од 2000. до 1450. пре нове ере., због чега се називају и првим европским царством.

Минојска цивилизација појавила се 2500. п.н.е. и оставиле је иза себе три писма: критске хијероглифе, линеар А и линеар Б. Прва два писма упоредно су користили Минојци, на различитим деловима Крита. Линеар Б, настао је из линеара А који су микенски Грци прилагодили свом језику. Поново, ту се поставља много, много питања.

Претпоставља се да Минојци нису били Грци, па чак ни Индоевропљани са обзиром на то да су Микењани морали да преправе систем до непрепознатљивости како би записали свој језик. Али ко су онда били? У прилог томе да нису били Индоевропљани говоре и налази богиње змије, с обзиром на то да индоевропске цивилизације по правилу поштују мушког врховног бога. Како су Минојци развили свој систем за писање? Је ли он еволуирао потпуно независно, од симбола и слика (као нпр. египатски хијероглифи), или су ови господари мора позајмили а затим и дорадили нечији туђи систем?

Највреднији предмет који је пронађен је диск из Фестоса, настао између 3. и 2. века пре нове ере. Јако мало ствари се зна о овом објекту. Знамо да је направљен од глине и да је можда стар око 2300 година, јер неки археолози чак сумњају у његову аутентичност. Откривен је 1908. године за вјеме ископавања дворца у Фестосу. На њему се налази 241 отисак 45 различитих симбола. Будући да ништа слично није пронађено из тог периода, археолози нису успели да деширују садржај диска. Неки знакови са диска подударју се са онима из линеара А, али већина је јединствена.

Морски људи уништили све напредне цивилизације

Са пропашћу Минојаца, необјашњиво пропада и низ других цивилизација. Током касног бронзаног доба цивилизације су напредовале импресивном брзином на Егејском мору и у источном делу Средоземља. Минојска култура на Криту, Микењани у Грчкој, Хетити у Турској, Египћани… Али, око 1200 година пре нове ере све ће се променити, и то, историјски гледано, преко ноћи. Током једне генерације, све ће те цивилизације бити готово избрисане са карте, а култура ће се уназадити хиљадама година – од софистициране керамике и архитектуре до дипломатских и трговачких мрежа.

НОВА ПОБЕДА СРБИЈЕ: Бурунди повукао признање тзв. Косова!

Катаклизма бронзаног доба још је увек једна од највећих црних тачака у историји. Историчари нагађају како су климатске промене смањиле приносе, а потреси и цунамији који су уследили су уништили градове. Али један од бројних узрока пропасти су и мистериозни Морски људи. Технолошки инфериорни ратници пљачкали су и отимали, а нитко не зна ко су нити одакле су дошли.

Једини сувисли записи о њима су они египатски који их једноставно описују као морске људе који су дошли са севера. Ни данас није познато ко су (нагађа се свашта, од Микењана и припадника Минојске цивилизације са Крита до израелских племена). Још је веће питање како су успели да поразе технолошки напредније цивилизације, а није јасно ни где су нестали након што су покорили Египћане.

Нестала највећа цивилизација антике

Култура која је данас позната као цивилизација долине Инда појавила се пре 4500 година и направила је градове који су данас рушевине код Харапе и Мохењо Дара у Пакистану. Ти људи су хиљаду година напредовали, трговали су са оближњом Месопотамијом и имали развијено урбано планирање. Мохењо Даро је доказ тога. Готово је свака кућа тада имала праву канализацију и купатило, а улице су биле организоване у правилном облику, док је сам град имао компликовану мрежу канализације.

Осим пољопривреде, ова цивилизација је припитомила кокоши, мачке и псе, а нагађа се и како су они први који су припитомили камиле, слонове и свиње.

Занимљиво је да међу рушевинама нису пронађени знаци владарских или верских зграда што би у древним цивилизацијама представљао преседан. У ловачко-сакупљачком друштву појединци су (углавном) били једнаки, док са развојем сталног друштва становништва почињу да се појављуу владари, војници и свештеници. Код ове цивилизације нема јасних трагова таквом раслојавању.

(ВИДЕО) СЦЕНЕ КАО ИЗ ХОРОР ФИЛМА: Жена преминула, а 11 дана касније, мештани су чули лупање из гроба!

Прве рушевине пронашао је британски војни бегунац Џејмс Луис почетком 19. века близу Харапе у Пакистану, али археолози се нису превише занимали за налазе све до 1920. када су захваљујући другим налазима почели да схваћају сву величину ове цивилизације. Од 2500. до 1700. п.н.е. ова цивилизација је цветала и заузимала простор величине западне Европе, далеко више него што је у то време обухватала древна Кина, древни Египат или цивилизације Мезопотамије. И онда су нестали. Неки научници нагађају како их је уништила промена климе, други претпостављају да их је покосила епидемија, али коначног објашњења нема.

РЕКЛАМА
МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Одржавају „Мирдите“, а косметске жртве немају ни спомен обележје у Београду

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Чека ли Америку „османски шамар“

Полемика Радуловића и Шапића

Америка званично оптужила 13 Руса за умешаност у изборе

Извор: Курир/Нет.хр

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri