Foto: Vladimir Šporčić, Shutterstock
Друштво Србија

НАЈВЕЋА ПОТРАГА ЗА БЛАГОМ У СРБИЈИ ДЕСИЛА СЕ 90-ИХ: Група жестоких момака тражила је БОГАТСТВО НЕМАЊИЋА, а долазио је и Аркан!

Група жестоких момака и контроверзних бизнисмена, предвођена братом генерала полиције Радована Стојичића Баџе, дуже од годину дана бушила је стене у потрази за благом Немањића, а новине су уредно о томе извештавале јавност

ВЕЛИКА АНКЕТА о статусу Косова и Метохије

Било је на овим просторима и строго тајних и боље или лошије прикривених потрага за благом, а само се о једној – оној из деведесетих година прошлог века у Миљковцу – у новинама писало док је још трајала!

Политика је заозбиљно објавила руком нацртану мапу којом се руководе трагачи – скицу две просторије иза тајних камених врата, пуне сребра и злата. А Вечерње новости су клицале: „Ускоро ћемо да видимо како се прашина таложена вековима скида са круне Немањића“, уз напомену да је блага толико да ће знатно поправити девизне резерве земље!

Ево ко и како користи трагичну смрт Давида Драгичевића за дестабилизацију РС

Копали из чиста мира

До дана данашњег, међутим, остало је неразјашњено да ли је заиста била реч о државном пројекту крпљења рупа у буџету или о парадржавној акцији са предумишљајем да се напуне приватни џепови. Неки учесници ове „највеће потраге за благом на Балкану“ више нису живи, други су на робији, трећи нису расположени да причају, а власник имања на којем се копало и сведок – а можда и учесник свих збивања – Јово Бранковић и после толико година неодређен је. Час „милиција је помогала“, час „милиција није помагала“… Али, кренимо редом.

ВУЧИЋ ПОТВРДИО: СНС ме продао и забио ми нож у леђа

Миљковац је село у нишкој општини Црвени крст… од тристотинак душа. На вису изнад села налазе се рушевине утврђења из византијског доба (пети и шести век) које народ назива Градиште, а међу тим рушевинама је јама озиданог улаза и сводова. Ко је први помислио да се ту налази неко благо, није познато, али свакако је било давно. Уосталом, тешко да у источним и јужним крајевима Србије има пећине или веће рупе за коју народ није тврдио да у њој хајдуци, Турци, виле… нису сакрили злато. Елем, прича о „миљковачком злату“ укоренила се у народу, па је тако дошла и до власти. Шездесетих година прошлог века, прича Јово Бранковић, овде је и ЈНА копала „из чиста мира“ – али уз зидове некакве старе куле на суседном брду. О појединцима и мањим групама који су се свих ових година пели до Градишта да и не говоримо. Онда је дошло лето 1993.

Јово је тада, као и пре и после, радио као зидар широм земље. Тад се десио у Београду кад су му јавили да на Градишту – које се налази на земљи што ју је још његов отац купио за напасање оваца – неки људи копају нешто.

FOTO: VLADIMIR ŠPORČIĆ

Возом у Ниш, па аутобусом у село, кући, где му је жена све потанко описала, па уз брдо пешице…

– Добар дан, људи, имате ли ви дозволу да копате на мом имању? – каже да их је питао. И још каже: ту група њих, а поред рупе милицајац у униформи, чува их.

ЛЕГАО ЈЕ ПРЕКО МЕНЕ, НИСАМ МОГАО ДА ПОБЕГНЕМ! Ужас на купалишту у Банатском Брестовцу! Тинејџер силовао дечака (13)

– Ми тражимо благо Немањића, радимо за спас Србије. Кад га нађемо, бићеш праведно обештећен – рекао му је један. Јова је потом отишао у Ниш, у СУП. Ту су му рекли исто: „Благо Немањића… Спас државе… Праведна надокнада кад нађу благо…“, као и да све дозволе имају, али му нико никакав папир није показао.

Јова је савио шипке и није више тражио дозволе. Обилазио их је, или им продавао ракију у својој кући, климао главом кад су му говорили: „Близу смо! Само што га нисмо извадили!“, и гледао шта се дешава.

СРБИН ВОЗИО АУТО-ПУТЕМ У СУПРОТНОМ СМЕРУ: А кад су полицајци чули разлог шокирали су се!

Запамтио је неког дугокосог Италијана, видовњака Салватореа, што је носио висак и усмеравао копаче. Тај је после убијен у затвору или погинуо у саобраћајној несрећи, нисмо добро схватили из замршене Јовине приче. На Градишту је био и домаћи видовњак са рашљама, Јова га је виђао у реклами за часопис Треће око пре ТВ дневника, а појавом и ауторитетом издвајао се брат заменика министра полиције Радована Стојичића Баџе, Синиша. Јово га сматра главним у групи… Дефиловали су чврсти момци и контроверзни бизнисмени из Поморавља, а једном је, присећа се, долазио и Аркан.

FOTO: VLADIMIR ŠPORČIĆ

БИЛА ЈЕ НАЈВЕЋА ЗВЕЗДА ЈУГОСЛАВИЈЕ, МУШКАРЦИ СУ УМИРАЛИ ЗА ЊОМ! Постигла светску славу, била у браку са политичарем, а данас продаје намештај да би преживела

Сан многих трагача

Тражило се виском и рашљама, па детектором, и копало, озбиљно, машинама и динамитом, готово годину дана. Пробијане су монолитне стене, „живи камен“, све у нади да је иза њих пролаз. Јово каже да је трагаче у напредовању поџемним ходницима спутавао страх од замки – подова који пропадају, сводова што се обрушавају и копаља која искачу из зидова – које су власници блага поставили…

(ФОТО) ПОШТОВАНИ БУШАЧУ ГУМА! Српски швалер брутално одговорио мужу рогоњи поруком због које се смеје интернет!

Испречила се и друга једна сметња: у пролеће наредне, 1994. године, суд је на захтев Завода за заштиту споменика из Ниша забранио копање на Градишту „због оштећења културних добара“. То копаче није омело, па су радови настављени још неколико седмица.

FOTO: VLADIMIR ŠPORČIĆ

– Једног дана само су радници нестали. Оставили двојицу као обезбеђење, остали отишли… Тог дана је однекуд долетео хеликоптер и зауставио се у ваздуху изнад рупе. Једно двадесет минута је стајао тамо и само ради цаке-цаке-цаке… а онда ухвати правац и оде! – прича Јово. И додаје: „Ако је неко некад однео нешто из рупе, тад је било!“

(ВИДЕО) АГРЕСИВНИ ХРВАТИ-ЖЕСТОКА ТУЧА НА ХРВАТСКОЈ ПЛАЖИ! ГОСТИ КАФИЋА ВЛАСНИКУ СЛОМИЛИ ВИЛИЦУ: Жене им браниле да пију, они напали конобаре! Деца вриштала!
Миљковачко благо и данас је сан многих трагача. Падине виса на којима је Градиште прекопане су рупама, али у њиховом распореду нема никаквог система. Једино ако њихов положај није уписан у некој мапи као: „Осам корака од белог камена ка врху трећег брда…“

Мада, ко зна!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САОПШТЕЊЕ ЛДП КОЈЕ ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ МНОГЕ У СРБИЈИ: Косово је отишло од нас и…

УЖАС У КЛАДОВУ Новица и Наташа заскочили старицу (69) у ходнику зграде, а онда су јој урадили нешто крајње одвратно

ТАЈНИ НАТО ПРОЈЕКАТ У СРБИЈИ: Тровали нас жутим прахом!

ПРВЕ ЖРТВЕ ТРАГЕДИЈЕ У ЂЕНОВИ: СПАСИОЦИ СЕ ШОКИРАЛИ КАД СУ НАШЛИ ТЕЛА ТРОЧЛАНЕ ПОРОДИЦЕ! У том тренутку зазвонио је телефон, а НИКО НИЈЕ СМЕО ДА СЕ ЈАВИ!

Све је јасно: Америка жели превласт у свету

kurir.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
24°
Sun